KRK – Certificiranje za interpretatora baštine

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.05.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Turističke zajednica s otoka Krka zajednički organiziraju edukaciju za interpretatore baštine za turističke vodiče

.

Petodnevna radionica za interpretatora baštine namijenjena je licenciranim turističkim vodičima, a prednost imaju turistički vodiči s prebivalištem na otoku Krku.

Ukoliko licencirani turistički vodič želi nadograditi vještine predstavljanja kulturne i prirodne baštine, te pasivne posjetitelje pretvoriti u aktivne sudionike, može se prijaviti na Edukaciju za certificiranje interpretatora baštine na otoku Krku.

Edukacija će se održati u Velikoj vijećnici grada Krka, Trg bana Josipa Jelačića 2 i to u dva dijela:

  • Prvi dio edukacije održat će se od 21. do 23. svibnja 2021. (petak – nedjelja) od 9,00 do 18,00 sati,
  • Drugi dio edukacije održat će se 28. i 29. svibnja 2021. godine (petak i subota) također od 9,00 do 18,00 sati.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca na stranicama otočkih turističkih zajednica najkasnije do 18. svibnja ove godine do 11,00 sati ili do popunjenja maksimalnog broja polaznika (16).

Edukacija uključuje:

• 40 sati vježbi i radionica

• Priručnik

• Potvrdu o sudjelovanju u edukaciji

• Certifikat izdan od Interpret Europe, nakon uspješno završenog zadatka.

Cijena obaveznog jednogodišnjeg učlanjenja u Interpret Europe iznosi 40,00 €, te navedeni trošak sudionici edukacije snose sami, dok protuvrijednost tečaja od 1.500,00 kn po polazniku financiraju organizatori.

Prvenstvo prijave imaju licencirani turistički vodiči, no ukoliko bude slobodnih mjesta, i svima koji osobno predstavljaju baštinu posjetiteljima: muzejskim vodičima, tradicijskim obrtnicima, članovima neprofitnih organizacija, destinacijskom menadžmentu. Ovaj tečaj ne nadomješta licencu za turističkog vodiča prema važećim zakonskim propisima, već nudi dodatna znanja i vještine. Preporučuje se osobama koje već imaju iskustva s vođenjem posjetitelja.

Po završetku edukacije, od polaznika se očekuje kreiranje barem jedne nove interpretacijske ture za svaku destinaciju / turističku zajednicu s otoka Krka. Polaznici, prema prijavnom obrascu, imaju pravo izraziti interes za dvije turističke zajednice, čija će dostupnost ovisiti o brzini popunjavanja mjesta, a po završetku tečaja, u dogovoru s jednom od turističkih zajednica, obvezuju se na održavanje dvije interpretacijske ture u njihovom vodstvu, u periodu od 1.07. do 30.09.2021. godine. Ugovor se potpisuje s onom TZ na čijem području sudionici planiraju održavati interpretacijske ture.

 

O INTERPRET EUROPE

Interpret Europe je Međunarodno udruženje za interpretaciju baštine. Udruga je osnovana 2010. godine s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjenu ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Danas ima više od 1200 članova u 56 zemalja Europe i svijeta.

 

O TRENERU

Samia Zitouni je dugogodišnji iskusni turistički djelatnik, turistički vodič i pratitelj, vlasnica obrta Netragom Travel, piše i uređuje stranicu The best of Zagreb na kojoj nudi zanimljive razglede i izlete. Prvi koraci u turizmu dogodili su se 1993. na Kvarneru, a profesionalno je u turizmu od 2004. Zbog strasti prema istraživanju i interpretaciji uvijek spremna na nove pozitivne izazove. 16 godina profesionalne karijere u turizmu na pozicijama srednjeg menadžmenta s izvrsnim znanjem 3 strana jezika (engleski, francuski i ruski). Licencirani je turistički vodič za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na engleskom, francuskom i ruskom jeziku. Interpretator je baštine i trener vodiča – interpretatora baštine (CIG), certificiran od udruženja Interpret Europe.

 

 

__________
Izvor: otok-krk.org
Naslovna fotografija: Pixabay.