KRK – Na putu prema prestižnom zero waste certifikatu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.07.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Sedam jedinica lokalnih samouprava na otoku Krku unaprijedilo je svoje sustave gospodarenja otpadom i stiglo bliže prestižnom certifikatu najboljih praksi u EU

– Krk je unaprjeđenjem sustava odvajanja na dobrom putu da ostvari 70 posto odvojenog prikupljanja do 2025. Već se danas na otoku uspješno odvaja oko 62 posto otpada, što je napredak u odnosu na 59 posto u 2020. te daleko iznad prosjeka u Hrvatskoj – istaknuli su u Zelenoj akciji, nacionalnoj koordinatorici mreže Zero Waste Europe – prenosi morski.hr

Uz to, dodali su, u proteklih je godinu dana na Krku je usvojen i novi cjenik odvoza otpada, a u završnoj je fazi sustav naplate miješanog otpada po količini, koji će dodatno potaknuti stanovnike na smanjenje neodvojenog otpada.

Tim povodom na Krku je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Zelene akcije i komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk predstavili dosadašnje rezultate i daljnje planove.

 

PRVI EUROPSKI ZERO WASTE OTOK

Zelena akcija vjeruje da će Krk, implementacijom planiranih mjera, vrlo brzo postati prvi europski otok koji nosi status certificiranog zero waste otoka, “na korist i ponos svih nas”. Ponikve će nastaviti suradnju sa stručnjacima iz Zelene akcije i mreže Zero Waste Europe kako bi što prije stigli do cilja.

Ponikve su u ime Grada Krka te općina Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska – Dubašnica, lani usvojile međunarodnu Zero Waste strategiju koja je definirala ambiciozan cilj od 70 posto odvojenog prikupljanja otpada te provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja. Zajedno sa Zelenom akcijom, krenuli su u provedbu aktivnosti prema kriterijima za dobivanje zero waste certifikata.

Izradili su analizu sastava otpada na temelju koje je kreiran zero waste plan gospodarenja otpadom s mjerama i aktivnostima za naredno razdoblje. Uz ostalo, kako piše HRT, u planu je izrada posebne studije o utjecaju turizma koja će definirati specifične mjere za smanjenje otpada, a u unutrašnjosti Krka se u proteklih godinu dana nastavilo s podjelom individualnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od vrata do vrata, dok su oni s javnih površina su uklonjeni.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay