KRK – Stručni skup Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 28.09.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Na otoku Krku organizira se III. znanstveno – stručni skup Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Stručni skup za klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog moraorganiziraju Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula i Udruga Morski obrazovni centar Pula – prenosi morski.hr

 

Ciljevi znanstveno-stručnog skupa

Skup se nastavlja na predhodna dva održana Skupa u organizaciji Eko Kvarnera u Gradu Krku, 2020. Proširenje ekološke mreže natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis, Linneaus, 1758 i u 2021. Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora.

Skup će se održati u Gradu Krku od 30. 9. do 2. 10. 2022. uz podršku predsjednika republike Hrvatske Zorana Milanovića.

S ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima na Jadransko more, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030. (oceansko desetljeće) u suradnji s relevantnim znanstvenim i edukativnim institucijama u RH organizira se III. stručno-znanstveni Skup.

Tema skupa je: Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora na kojem će biti razmatrani negativni utjecaji – od djelatnosti čovjeka do klimatskih promjena – na ekosustav Jadranskog mora te moguće prilagodbe brzim promjenama koje se u morima događaju i nužnost provođenja aktivne zaštite morskih ekosustava.

Jasno definirani zaključci Skupa bit će predstavljeni široj javnosti putem medija i dostavljeni odgovornim tijelima na državnoj i regionalnoj razini. Na Skupu sudjeluje pedeset znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije ,Australije i Kanade. Tijekom Skupa održat će se dvije konferencije za novinare.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash