KRK – Utrka četiri otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.04.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Baška će idućeg tjedna biti mjesto starta još jednog, šestog po redu izdanja 4 Islands MTB stage racea, brdsko-biciklistička utrka četiri otoka s jedinstvenim doživljajem utrkivanja njenih sudionika na stazama četiriju kvarnerskih otoka – Krka, Raba, Cresa i Lošinja

 

Uz stroge epidemiološke mjere organizira se utrka četiri otoka. Biciklisti će morati odvoziti oko 270 km brdskih staza Krka, Raba, Cresa i Lošinja, s više od 6.000 metara visinskog uspona.

Prva etapa vozit će se 21. travnja na relaciji Baška – Punat – Vrbnik – Baška

Iako je, kao profesionalno i jedno od najcjenjenijih takvih natjecanja u Europi, taj sportski događaj ovih dana i službeno dobio zeleno svjetlo nadležnih lokalnih i županijskih stožera civilne zaštite, natjecanje će se ovog puta održati isključivo kao sportsko događanje, a ne i kao zamašnjak turističko-izletničkih kretanja i okupljanja koje će organizatori morati izbjeći poštujući sve strogo im zadane protuepidemijske uvjete.

.

Prva etapa u srijedu 21. travnja 2021.

Stoga, doznajemo od Ivane Topić, direktorice TZO-a Baška, na žalost domaćina, utrkivanje najboljih i navještijih brdskih biciklista iz Europe i svijeta ovog puta neće moći pratiti gledatelji. Zbog zatvorenosti ugostiteljskih objekata u Baški i ostalim mjestima koja će obići »4 islands karavana«, izostat će i tipični predsezonski šušuri koje su stvarali posjetitelji i sudionici natjecanja, kao i članovi njihovih pratećih timova.

Unatoč svemu tome, očekuje se sudjelovanje više od 200 biciklista koji će tijekom narednog tjedna morati odvoziti oko 270 km zahtjevnih brdskih staza te proći kroz najljepše lokacije na spomenutim otocima gdje ih očekuje raznolika konfiguracija terena i više od 6.000 metara visinskog uspona.

Utrka se boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI, a što se njene prve krčke, odnosno bašćanske etape tiče, nakon uvodne »trenažne« vožnje koja je na trasi Baška – Batomalj – Jurandvor – Baška zacrtana za utorak, 20. travnja, službena prva »prava« etapa odvozit će se idućeg dana, u srijedu, 21. travnja, i to na relaciji Baška – Punat – Vrbnik – Baška..

 

Bodovi za Tokio

Utrka je namijenjena profesionalnim sportašima i rekreativcima koji imaju posebnu čast natjecati se s profesionalnim vozačima, a sudionici su podijeljeni u dvočlane timove u kategorijama muškaraca, žena, mastera (rođenih od 1967. do 1977.), grand mastera (prije 1967.), kao i u mix kategoriji (sačinjenoj od po jednog muškog i ženskog člana).

Utrka 4 Islands boduje se po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI i spada u visoku kategoriju S1 utrke. To znači da će njezini natjecatelji svojim nacionalnim timovima prikupljati bodove za nastup na Olimpijskim igrama.

– U ovakvim vremenima kada je sve neizvjesno, dašak pozitive dolazi na Kvarner te će se, uz poštovanje epidemioloških mjera propisanih od nadležnih lokalnih instanci, svi sudionici tijekom utrke morati pridržavati i strogih mjera koje je propisala sama krovna svjetska institucija biciklizma, zaključila je direktorica TZO-a Baška.

Jedinstven koncept ove utrke svrstao ju je među prvih pet najzanimljivijih u svijetu MTB biciklizma, a sinergija top događaja i turizma Bašku i otok Krk ucrtala na cikloturističkoj karti Europe i svijeta. Lani, također zbog epidemioloških razloga, utrka nije održana, dok je 2019. zabilježila čak 600 sudionika iz 33 zemlje svijeta..

 

Krenulo upravo iz Baške

4 Islands MTB Stage Race pokrenuta je prije sedam godina upravo u Baški. Ova manifestacija označila je početak brendiranja i pozicioniranja Baške kao značajne outdoor destinacije, koja svojim posjetiteljima nudi sve što im je potrebno za idealan aktivni odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju te promociju vansezonskog sportskog turizma koji bilježi veliki porast.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.