LASTOVO – Održavanje šumskih staza

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.04.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Na Lastovu su potpisani ugovori o poslovnoj suradnji s lokalnim OPG-ovima za održavanje šumskih staza uz pomoć stočarstva.

 

U sklopu svojih redovnih aktivnosti očuvanje, održanje, promicanje i korištenje, Park prirode Lastovsko otočje provodi suradnju sa lokalnim stanovništvom u održavanju šumskih staza. Ove godine je uspostavljen pilot projekt i suradnja sa lokalnim stočarima. Šumske staze na Lastovu održavat će koze i ovce, kao nekada.

Na Javni poziv održavanje šumskih staza uz pomoć stočarstva javilo se četiri vlasnika OPG-a koji se bave stočarstvom upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja. Oni će ispašom koza i ovaca na šumskim stazama održavati prohodnost istih kroz travanj, svibanj i lipanj.

– Na području parka ima oko 60 km šumskih i pješačkih staza koje treba održavati i redovito kositi. Prošlih godina uz stalne zaposlenike i sezonske djelatnike uključivali smo lokalne udruge i društva – poručuju iz Parka prirode Lastovsko otočje.

Stočari će ukupno raditi na preko 30 km staza što znači da će pokriti više od pola ukupne dužine staza na području Parka prirode.

 

 

__________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.