LOŠINJ – Lošinjskim jedrima oko svijeta

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.09.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Veslačkom regatom pasara u luci, u organizaciji Kluba pomoraca Lošinj, u subotu 4. rujna će početi festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, skup događaja koje koordinira Turistička zajednica Lošinja

Manifestacija »Lošinjskim jedrima oko svijeta« održava se uglavnom u Malom Lošinju, a s nekim dijelovima programa i u Nerezinama i Velom Lošinju. Festivalom se Lošinj posljednjih godina u rujanskom terminu poziva na svoju, prije svega pomorsku baštinu, a ujedno se time nastoji turistima dati razlog više za posjet otoku nakon glavne turističke sezone.

Jutarnja regata u Malom Lošinju te neobična, popodnevna regata u maštelima (bačvama) u Velom Lošinju, kao i puhači i mažoretkinje, uveličat će subotnje otvorenje festivala. Uz čitav niz iznimno zanimljivih događanja vezanih uz pomorstvo i pomorsku baštinu trajati sve do 18. rujna

Regatu pasara će Klub pomoraca održati po već prokušanoj formuli; najprije će veslati pojedinci na manjim barkama, potom dvojci na većim pasarama- Onda će najuspješnije posade pojedinaca i dvojaca imati međusobno »superfinale«. Veslanje će početi u 10.30 sati, a pola sata prije toga bit će priređena promenada sudionika Rivom lošinjskih kapetana, s Puhačkim orkestrom »Josip Kašman« i Lošinjskim mažoretkinjama. U poslijepodnevnim će satima biti održan jedini dio programa u Velom Lošinju – u 17 sati održat će se neobična regata u maštelima (bačvama), po uzoru na one sa starih fotografija. Poslije tog zabavnog natjecanja zapjevat će klapa »Čikat«.

.

Završnica u Nerezinama

Festival će 18. rujna biti završen u Nerezinama, jedriličarskom regatom tradicijskih barki u akvatoriju ispred mjesne luke – ovo natjecanje ima tradiciju još od 1920. godine, no kako je bilo i nekoliko poduljih prekida, ovo će biti 45. izdanje regate. Gledajući novije doba, bit će ovo jedanaesta godina regate u organizaciji Sportskog društva Škarpina. Iste će večeri festival biti zatvoren koncertom skupine Koktelsi na nerezinskom Studencu.

U međuvremenu će biti održan niz drugih priredbi. Od sportskih natjecanja, u festival je proteklih godina uključena Lošinjska regata krstaša, ranije priređivana u kolovozu. U lošinjski će akvatorij Jedriličarski klub Jugo 11. i 12. rujna dovesti domaće i strane posade koje će prvoga dana imati navigacijsko jedrenje, a drugoga štap-plovove u Lošinjskom zaljevu. U subotu će u uvali Čikat biti održan i šesti po redu plivački maraton.

Iz područja umjetnosti, 7. rujna će u galeriji Fritzi u Malom Lošinju biti otvorena izložba slika brodova »Kroz bonace i nevere« Aldine Burić, koja se za slikarstvo zainteresirala uz svojega oca Ivana (Đaneta) Stuparića, čije su slike jedrenjaka za Lošinj postale amblematske.

.

Od prava do kornjača

U Muzeju Apoksiomena će 9. rujna biti održano predavanje dr. Željka Bartulovića s Pravnog fakulteta u Rijeci, na temu »Pomorsko pravo u hrvatskim srednjovjekovnim statutima«, a dan kasnije će Institut Plavi svijet na glavnom trgu predstaviti projekt zaštite morskih kornjača LIFE Euroturtles.

Knjiga o plovidbi jedrilicom »Hir 3« oko svijeta Saše Fegića i Marine Đukanović bit će predstavljena 11. rujna na terasi Gradske knjižnice i čitaonice, a najpoznatiji lošinjski pomorski kapetani i admirali bit će tema predavanja povjesničara dr. Julijana Sokolića, 16. rujna u Muzeju Apoksiomena. U programu festivala je i predstavljanje knjige Davora Rostuhara »Ljubav oko svijeta«, 17. rujna u ljetnom kinu.

Predviđeno je nekoliko radionica tijekom festivala, pa će tako Fabijan Jurčević demonstrirati pletenje ribarskih mreža, Ivan Bižaca vezivanje mornarskih čvorova, članovi JK Jugo osnove jedrenja, a Dorian Božičević izradu suvenira barke, kao i astronomsko promatranje nebeskih tijela.

.

Plovidbe, Intrade, riblji meniji…

Ponedjeljkom i srijedom u suton će isplovljavati teretni jedrenjak »Nerezinac«, uz usputna predavanja o pomorskoj baštini, dok će četvrtkom prijepodne na rtu Anuncijata na Čikatu biti održani scenski prikazi pozdrava pomoraca, prema starom običaju lošinjskih obitelji. Za 11. rujna najavljen je koncert Tomislava Bralića i klape Intrade na glavnom lošinjskom trgu.

Za trajanja festivala, ponudom ribljih menija po cijeni od 150 kn (s uključenom čašom vina) uključit će se 12 restorana u Malom Lošinju, Artatorama i Nerezinama.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovan fotografija: Unsplash.