MLJET: Eko kutije u Nacionalnom parku Mljet

Objavio: Martin Tuđen - 24.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Nacionalni park Mljet redovito se bori s učestalim zagađenjem prirode i podmorja. Novi eko boxevi trebali bi riješiti ovaj problem.

Od ove sezone, Nacionalni park Mljet uveo je eko kutije namijenjene svim posjetiteljima i nautičarima s ciljem edukacije i uključivanja u zaštitu obale. Eko kutija sadrži tri vrećice za različite vrste otpada, a dostupne su na svim prodajnim mjestima te kod čuvara prirode na gumenjacima.

Tako će posjetitelji koji sakupe otpad u vrećice iz eko kutije dobiti prigodan poklon iznenađenja Nacionalnog parka Mljet. Sve što je potrebno jest fotografirati otpad sortiran u vrećice iz eko kutije te poslati fotografiju na e-mail np-mljet@np-mljet.hr.

U uvali Grabova postavljena je informativna tabla koja će pomoći u informiranju posjetitelja o problemu. Ona objašnjava negativan utjecaj otpada na okoliš i načine na koje se posjetitelji mogu uključiti i pomoći. Jedan od većih izazova u zaštiti prirode je doplutali otpad. Iz Parka najavljuju postavljanje dodatnih informativnih tabli u uvalama koje su pod velikim pritiskom takvog otpada, s detaljnim informacijama na samim lokacijama.

Ustanova, svake godine od travnja do sredine lipnja provodi volonterski program “Čistač mljetskih uvala”. U sklopu njega, čiste se skrivene uvale i plaže. Taj pothvat radi se uz angažman stalno zaposlenih djelatnika i ronilačkih klubova koji prikupljaju otpad iz podmorja.

Cijeli projekt provodi se s ciljem očuvanja okoliša i omogućavanja posjetiteljima da uživaju u čistom moru i netaknutoj prirodi. Južne uvale, zbog specifične konfiguracije obale i snažnih morskih struja, privlače velike količine otpada koji dolazi čak iz Albanije i Italije. Intenzivni pomorski promet također doprinosi tome.

________________________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: NP Mljet