UŠTEDI ENERGIJU
June 2, 2022

MLJET - Nastavak projekta očuvanje plemenite periske

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” nastavlja s projektom “Očuvanje plemenite periske u južnom dijelu Jadranskog mora”

Projekt očuvanja plemenite periske je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - np-mljet.hr

 

PROVEDBA PROJEKTA

U petak 27.05.2022. postavljeni su kolektori za hvatanje mlađi periske u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u Velikom jezeru i uvali Lastovska. Kolektori će u moru biti do studenog te će predstavljati podlogu na koju se mogu uhvatiti ličinke periske.

Ukoliko se pronađu to će značiti da u relativnoj blizini još postoje žive odrasle periske koje su međusobno dovoljno blizu da dolazi do normalne oplodnje.

Eventualno pronađene periske transportirat će se do akvarija u Puli gdje će ih se pokušati uzgojiti u bazenima. Projekt za spas periske je nastao kako bi se sanirao masovni pomor ove vrste u Mediteranu.

 

__________
Izvor: np-mljet.hr
Naslovna fotografija: Unsplash

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram