MLJET – Održano treće edukativno kušanje vina, destilata i likera

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.12.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ po treći su put održali edukativno kušanje vina, destilata i likera

U sklopu organiziranog kušanja lokalni proizvođači su mogli iz prve ruke čuti komentare i savjete stručnjaka.

Mljet je jedan od rijetkih većih otoka koji nije isprepleten vinogradima, no to bi se možda moglo promijeniti s obzirom da je pokrenut projekt revitalizacije autohtonih vinskih sorti našeg najzelenijeg otoka – piše morski.hr

.
Svi su uzorci pokazali zadovoljavajuću kvalitetu

Na treće po redu stručno kušanje, koje je održano prošlu subotu, zaprimljena su 22 uzorka, od čega 18 vina, 2 rakije lozovače, 1 travarica i 1 liker od kupine. Vidljiv je napredak u odnosu na 2019.

Isti dan održano je i prigodno stručno predavanje na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati suradnje JUNP Mljet i zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Prikazani su rezultati analize dvije mljetske sorte vinove loze, mrkuše i kuljenače te je javnosti predstavljeno saznanje o još jednoj mljetskoj autohtonoj sorti diliperu.

Ovime je, kažu, započeo proces uvrštavanja ove sorte u nacionalnu listu priznatih sorti u RH, a nastavlja se i istraživanje na dokazivanju autohtonosti sorti bunda i zlatarica.

Najavljen je i nastavak aktivnosti u veljači kada će se održati drugo službeno ocjenjivanje vina, rakija i likera mljetskog vinogorja.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.