MLJET – Prezentacija postignuća projekta INHERIT

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.02.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

U srijedu 9.2.2022. godine na otoku Mljetu u Galeriji Stara skula u Goveđarima održana je prezentaciju dosadašnjih rezultata projekta INHERIT

Uz organizatora, Ministarstvo turizma i sporta RH na predstavljanju rezultatata projekta INHERIT sudjelovali su:

  1. predstavnici Javne ustanove “Nacionalni park Mljet”,
  2. Općine Mljet,
  3. Komunalno Mljet,
  4. Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,
  5. Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije,
  6. Hotela Odisej
  7. predstavnici lokalnih obrta, iznajmljivača, opgova i udruga.

U sklopu prezentacije organiziran je i obilazak NP Mljet – prenosi np-mljet.hr

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” se prijavila za dobivanje oznake INHERITURA područja. S ciljem usvajanja INHERIT pristupa i uspostave područja INHERITURA za pružanje značajnih koristi lokalnoj zajednici i njenim dionicima. Ove pogodnosti odražavaju temeljni princip koji stoji iza INHERIT pristupa, a to je skladan suživot povećane zaštite okoliša i povećanja prihoda od turizma, kao rezultat valorizacije prirodnih i kulturnih znamenitosti.

INHERITURA područje je područje unutar regije na razini NUTS 3 koje ima obalu ili više od polovice stanovništva koje živi manje od 50 km od mora. Područja su to koja karakterizira velika biološka raznolikost. Uključuju neke od najbogatijih prirodnih ekosustava na zemlji.

“INHERITURA” je oznaka za priobalno područje od turističkog interesa i bogate prirodne baštine na Mediteranu, koja prirodnu baštinu koristi kao turističku imovinu uz primjenu mjera zaštite okoliša.

Ministarstvo turizma i sporta RH je projektni partner na projektu INHERIT koji se temelji na sudjelovanju i zajedničkom radu više od desetak zemalja s područja Mediterana.

Svrha projekta je poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na programskom području MEDITERANA (MED). Uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom te jačanje tematskih turističkih ruta na tim područjima (npr. na udaljenim otocima, povijesnim lokalitetima, itd).

 

__________
Izvor: np-mljet.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.