MLJET – Sredozemna medvjedica uočena u akvatoriju NP Mljet

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.03.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Sredozemna medvjedica je nakon 40 godina ponovno uočena u akvatoriju nacionalnog parka Mljet

Tijekom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografirali sredozemnu medvjedicu (Monachus monachus).

.
Sredozemna mjedvjedica jedan je od najugroženijih sisavaca na svijetu

To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina – prenosi np-mljet.hr

Sredozemna medvjedica spada u porodicu pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 m i težiti do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan gospodarski ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih desetljeća.

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorij NP Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosustava. Preduvjet za boravak i preživljavanje ovakvog sisavca je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

.
U Nacionalnom parku Mljet gospodarski ribolov je zabranjen unutar pojasa 500 m od obale

Zonacijom su utvrđene no-take zone i zone u kojima je dozvoljen samo nisko intenzivan ribolov. Zagovara se i uspostava tzv. “buffer” zone i izvan akvatorija parka. Time bi se dodatno smanjio pritisak gospodarskog ribolova uz samu granicu parka.

Kako bi se minimizirao utjecaj nautičara na staništa, u Nacionalnom praku Mljet je sidrenje dozvoljeno samo na širem području uvala Pomena i Polače. Time su od pritiska posjetitelja sačuvani najosjetljiviji djelovi obale i mora, kao što su južne obale NP Mljet, klifovi i polupotopljene špilje. Morske medvjedice svoje mlade na svijet donose upravo u miru morskih špilja, u periodu od svibnja do studenog.

Nadamo se da uočena jedinka nije sama, te da će njen “posjet” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste.

Njeno ćemo kretanje pozorno pratiti. Ukoliko je ugledate molimo da nas obavijestite o vremenu i mjestu gdje ste je uočili na np-mljet@np-mljet.hr .

Nemojte joj prilaziti i bespotrebno je uznemiravati. Na sljedećoj poveznici nalaze se detaljnije upute u slučaju pronalaska jedinke: POVEZNICA.

__________
Izvor: np-mljet.hr
Naslovna fotografija: Pexels.