MURTER – Projekt ‘eMUlzija’ – energija mladih u lokalnoj zajednici

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.01.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Održan je prvi početni sastanak projekta ‘eMUlzija’ – energija mladih u lokalnoj zajednici, financiranog od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Cilj projekta, koji je počeo prvim danom nove godine, je osnaživanje kapaciteta mladog stanovništva u svrhu preuzimanja uloge aktivnog dionika u zajednici, a mladi o kojima je u ovom projektu riječ dolaze s otoka i zaleđa, odnosno iz Murtera i Promine – prenosi sibenskiportal.hr

.
Ciljevi

Projektnim aktivnostima ispunit će se i dva posebna cilja

  • kapacitiranje mladih Šibensko- kninske županije za društveno poduzetništvo i voluntarizma mladih
  • revitalizacija tradicije i baštine povezivanjem mladih i stanovništva starije životne dobi.

– Odabrali smo ovaj naziv projekta zbog pojma ’emulgator’ – u kemiji emulgator je agens koji omogućava spajanje nespojivih tekućina. Tako će i mladi u našem projektu postati emulgatori koji će uz mentorstvo organizacija civilnog društva jače povezati ono što do sada nije bilo ‘spojeno’. Mladi i populacija starije životne dobi, mladi iz ruralnih krajeva – otoka i zaleđa Dalmacije – poručuju.

Nositelj ovog projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Provodi ga s partnerima Općinom Murter-Kornati, Općinom Promina te udrugom Ogranak Matice hrvatske u Murteru.

Na ovom projektu će svoj doprinos dati i suradnici; Ekološka udruga Krka Knin, KUD Promina te Župni pjevački zbor Murter.

.
Vikend seminari, tradicija i baština

Svi oni zajedno će provoditi aktivnosti kao što su vikend seminari u Promini i Murteru, na kojima će sudjelovati mladi od 15 do 20 godina iz obje općine kako bi na neformalan način, između ostalih, usvojili znanja o pripremi i provođenju vlastitih projekata.

Također, mladi će od svojih starijih sumještana učiti o tradiciji i baštini. I to na način da će učiti plesati murtersko kolo i pjevati murterske napjeve, dok će ih mladi podučavati digitalnoj pismenosti; odnosno korištenju društvenih mreža i ostalih korisnih digitalnih alata.

Vrijednost ovog projekta leži u tome što ćemo povezati mlade iz zaleđa i sa otoka, u očuvanju tradicije i baštine. Ovaj će projekt biti prilika za mlado stanovništvo ruralnih općina da usvoje znanja i vještine na alternativan način, drugačiji od onog koji se inače nudi u njihovim sredinama.

__________
Izvor: sibenskiportal.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.