UŠTEDI ENERGIJU
March 25, 2019

Njemački Predsjednik upoznao Pokret otoka

"Dobar dan, zovemo iz Njemačkog Veleposlanstva te smo zainteresirani za rad Pokreta otoka i vaš koncept umrežavanja lokalne otočne zajednice u Hrvatskoj. Da li ste zainteresirani susresti se s Predsjednikom g. Frank-Walter Steinmeierom u njegovoj posjeti Republici Hrvatskoj?"

...Započeo je tako razgovor prije 2 mjeseca s ljubaznim predstavnicama Njemačkog Veleposlanstva. Nakon nekoliko sastanaka na kojima smo ih upoznali sa svojim radom, vizijom i tekućim aktivnostima pozvani smo da se pripremimo za Predsjednikov posjet. Pred sami odlazak delegacije isplovili smo sa Splitske rive prema Divuljama.

Sukladno raspoloživosti i dosadašnjem angažmanu Pokretača, odlučeno je da se s Predsjednikom susretnu Iva Hafner, članica Upravnog odbora Pokreta otoka, Maja Jurišić, predstavnica Tajništva za otoke te Kuzman Novak, dogradonačelnik grada Hvara.

 

Ruralna područja Njemačke suočena sa sličnim problemima kao i otoci

Kao i u drugim dijelovima svijeta, tako su i u Njemačkoj ruralna područja pogođena urbanizacijom i razvojem gradskih života. Suočavaju s istim izazovima kao i otoci: raseljavanjem stanovništva, odlaskom mladih, nerazvijenom infrastrukturom, nepostojanjem radnih mjesta, manjkom stručnih znanja, neadekvatnim uvjetima za svakodnevni život... Zanimalo je stoga njemačkog predsjednika, njegovu ženu i ostale predstavnike delegacije, kako smo započeli s Pokretom otoka, koja su naša iskustva života na otoku, na koji način vidimo budućnost i postoji li mogućnost suradnje na razvoju sličnog koncepta u Njemačkoj, kojim bi se revitalizirala ruralna područja, ali i otoci.

Upoznali smo delegaciju s našim počecima - spajanjem izoliranih pojedinaca željnih promjene. Ukratko smo ispričali svoje otočno iskustvo ističući najvažniju postavku djelovanja Pokreta od samog početka - biti promjena koju želimo vidjeti. S tom misijom posljednje tri godine postavljamo temelje za kreiranje novih radnih mjesta na otocima, kako bismo svojim primjerom pokazali da je život na otocima moguć. Svi, a osobito mladi ljudi, održivim promišljanjem o budućnosti te korištenjem novih tehnologija mogu živjeti na otoku i istovremeno biti spojeni s cijelim svijetom. Tako mogu jačati svoja znanja, povezivati se s istomišljenicima, kreirati inovativne usluge i osigurati preduvjete za otočni život.

Sudionike smo upoznali i s inicijativom Tajništva za otoke te pozvali Predsjednika da se i njemački otoci priključe inicijativi, s ciljem poticanja energetske tranzicije, kako otoka tako i ruralnih područja na razini Europske unije.

S obzirom da je predsjednička delegacija otišla zadovoljna prema aerodromu podržavajući naš dosadašnji rad, vjerujemo da će naš susret uroditi daljnjom suradnjom na revitalizaciji ruralnih područja i osnaživanju zajednica.

__________
Autorica: Maja Jurišić
Fotografija: Ured Njemačkog Predsjednika

 

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram