OBAVIJEST – Digitalizacija plaža u Hrvatskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.03.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

Gdje je plaža? Mobilna aplikacija Palaja-Beach finder, digitalizacija svih plaža u Hrvatskoj.

 

Nakon 8 tjedne StartIT akademije kreirana je mobilna aplikacija kojom će se vršiti digitalizacija svih plaža u Republici Hrvatskoj. Besplatna mobilna aplikacija Plaja – Beach Finder dostupna za Android i iOS uređaje iza koje stoji njen kreator Dejan Grepo, iz Splita.

Mobilna aplikacije Plaja – Beach finder je dostupna za preuzimanje od 24. siječnja, do sad je preuzeta već više od tisuću puta.

– Za ideju za mobilnu aplikaciju koja bi prikazivala sve plaže u vašoj blizini došao sam nakon dugogodišnjeg bavljenja turizmom (15 godina) zbog najučestalijeg pitanja svakog gosta prilikom prvog kontakta sa turističkim djelatnikom a to je gdje je plaža? – ispričao nam je uvodno Dejan Grepo.

 

Turističke zajednice i dalje troše novac na nepotrebno tiskanje mapa

Napravljeno je opširno istraživanje s turističkim zajednicama i svim vrstama turističkih djelatnika od Dubrovnika do Pule i svi su se složili s istim; gosti najčešće postavljaju to pitanje tj. u 70% slučajeva. Statistika isto tako pokazuje da u 75% svih turističkih boravaka u Hrvatskoj kao i u svijetu se ostvari ljeti.

Odgovor na pitanje gdje je plaža do sad se nudio putem papirnatih tiskanih mapa koje su nepraktične za objašnjavanje i navigaciju a ogromne se količine troše da bi se dao odgovor upravo na samo to jedno pitanje s obzirom da Hrvatsku godišnje posjeti preko 18 miliona stranih gostiju godišnje.

– Mobilna aplikacija Plaja – Beach Finder funkcionira tako da s obzirom na vašu trenutnu lokaciju vam prikaže najbliže plaže, vijesti vezane uz plaže i vremensku prognozu.

Korištenjem mobilne aplikacije, plaže možete pretraživati preko mape, kategorija tj. tipa plaže (pješčana, šljunčana, nudistička…) ili po tražilici da jednostavno upišete naziv plaže, grada, mjesta ili po radijusu tako da odredite radijus u kojem želite pretražiti plaže s obzirom na vašu trenutnu lokaciju – pojašnjava kreator aplikacije.

 

Imamo triput više plaža, nego mislimo

U dogovoru s Udrugom osoba sa invaliditetom, dodana je i kategorija plaže za osobe sa invaliditetom te će tako prvi puta imati uvid u plaže koje su im pristupačne sa odgovarajućim sadržajima.

– Za svaku plažu je upisan detaljan opis kojega unose Turističke zajednice kao i njihovu lokaciju, sadržaj i slike. Uz opciju za navigaciju tu je opcija da svaku plažu možete virtualno pregledati i preko 360 View (pregleda).

Korisnik može ostaviti komentar kao i ocjenu za svaku plažu te se tako stvara rangiranje po kvaliteti što uvelike olakšava i korisnicima da izaberu sebi najprikladnije plaže.

Jako bitna karakteristika mobilne aplikacije je da se može koristiti u Offline modu tj. da se navigacija do plaža može koristiti bez Internet signala što će uvelike pomoći pogotovo stranim gostima koji posjete našu obalu.

Također Turističke zajednice imaju mogućnost da kontaktiraju sve korisnike mobilne aplikacije o događajima na njihovom području.

Zanimljivo saznanje prilikom istraživanja je to da u Hrvatskom registru plaža je upisano oko 1600 lokacija plaža ali mojim detaljnim istraživanjem ta brojka je zapravo puno veća, čak i do 3 puta tako da nas stavlja u sami vrh po broju plaža ne samo u Europi već u čitavom Svijetu – kaže Grepo.

– Plaže se unose svakodnevno po zahtjevu turističkih zajednica te već sada imamo unesene plaže po svim županijama u hrvatskoj a potpuni unos se očekuje već sredinom 5. mjeseca – nastavlja i dodaje da su u samo mjesec dana uspješno digitalizirali preko 15% Hrvatske obale u suradnji sa Turističkim zajednicama.

U tijeku je potpisivanje ugovora o suradnji sa Turističkim zajednicama na obali koje su prepoznale potencijal i potrebu za ovakvom mobilnom aplikacijom. Digitalizacija plaža je prihvaćena kao alat za pružanje odgovora gostu u nadolazećoj sezoni.

 

Prezentacija na međunarodnom tržištu

– Mobilna aplikacija PLAJA-Beach Finder ima potencijal za međunarodno tržište, u pripremi je za prezentaciju na sajmovima turizma u Londonu i Berlinu kao hrvatski proizvod namijenjen svim turističkim destinacijama na obali.

Također dogovaramo suradnju da se mobilna aplikacija prezentira u kampanji Croatia Full Off New Beginings pod pokroviteljstvom Hrvatske Turističke Zajednice za sezonu 2021.

Potencijal mobilne aplikacije je prepoznalo i Sveučilište u Splitu te su nam dodijelili prostor za rad u najmodernijem novootvorenom Tehnološkom Parku u Splitu.

Nakon 1000 godina korištenja papirnatih mapa smatram da je došlo vrijeme da koristimo digitalne tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne na našim mobitelima, te si tako olakšamo život – ističe Dejan Grepo. Digitalizacija plaža je jedan napredan i olakšavajući alat koji nudi bezbroj mogućnosti.

Ovim putem pozivaju se sve Turističke zajednice na području Hrvatske obale da se uključe u proces digitalizacije plaž sa korištenjem mobilne aplikacije Plaja – Beach Finder te uštede vrijeme i novac a gostu pruže puno kvalitetniji odgovor na pitanje gdje je plaža.

 

 

__________

Izvor: www.morski.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com