ON-LINE RADIONICA – „Zero Waste Otoci“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.04.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Sutra od 12:00 – 14:45 (po grčkom vremenu) će se održati međunarodna radionica kojoj je cilj nadahnuti otočane na bolje gospodarenje otpadom te razmjenu dobrih praksi na europskoj razini.

 

Pozivamo vas da sudjelujete u međunarodnoj radionici na temu “Zero Waste Otoci” organiziranoj u okviru LIFE integriranog projekta “Provedba kružnog gospodarstva u Grčkoj” (LIFE18 IPE/GR/000013). Radionica će se održati u utorak 04. travnja 2023., od 12.00-14.45 (po lokalnom grčkom vremenu, GMT+2).

Cilj radionice je nadahnuti otočne općine da povećaju učinkovitost i djelotvornost komunalnih usluga gospodarenja otpadom kako bi se omogućio njihov postepeni prijelaz na održive i kružne zajednice, te razmjena dobrih praksi na europskoj razini. 

Radionica je u potpunosti digitalna, a sudjelovanje je besplatno za registrirane sudionike. Jezik radionice je engleski.

Prijavite se OVDJE.

 

Detaljan plan radionice pogledajte na poveznici!

LIFE_IP-CEI-GREECE_Agenda_1st-Thematic-Workshop

 

Izazovi i potencijali za primjenu „zero waste“ strategija na otocima

Tijekom ove radionice, istražit će se potencijali otoka za primjenu „zero waste strategija“. Pritom će se uzeti u obzir otočne geografske, gospodarske i društvene izazove i kapacitete.

Intenzivna sezonalnost gospodarskih aktivnosti na otočkom području, s obzirom na njihovu usmjerenost na turizam, u kombinaciji s povećanim troškovima prijevoza, nemogućnosti razvoja gospodarstva razmjera, ali često i neriješenih zemljo-pravnih pitanja, neki su od aspekata koji čine gospodarenje otpadom na otocima izazovnim. To nadalje rezultira pritiskom na osjetljiv i jedinstven otočni ekosustav.

 

O LIFE-IP CEI-Greece projektu

Integrirani LIFE projekt ima za cilj doprinijeti provedbi Državnog plana gospodarenja otpadom, Nacionalnog plana sprječavanja nastanka otpada i Nacionalne strategije za kružno gospodarstvo u Grčkoj.

Projekt LIFE-IP CEI-Greece koordinira grčko Ministarstvo okoliša i energije i provodi se u suradnji s 19 strateških partnera. U okviru ovog projekta razvit će se studija za primjenu Paketa kružnog gospodarstva EU-a na pet grčkih otoka različitih veličina – Alonissos, Paros & Antiparos, Tinos i Santorini, kroz pilot demonstraciju kružnih shema gospodarenja za različite tokove otpada.

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografije: Unsplash