OBAVIJEST – Otočni globalni savez upravljanja otpadom

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.03.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Otočni globalni savez upravljanja otpadom. Prilika za učenje od čelnika u otočnom gospodarenju otpadom od južnog Tihog oceana, do sjevernog Atlantika do Bahama.

Online događaj u otočnom gospodarenju otpadom održati će se u srijedu, 10. ožujka 2021. godine od 09:00 do 10:30, na engleskom jeziku.

ISLAND WASTE MANAGEMENT GLOBAL ALLIANCE (IWMGA) ima za cilj izgraditi otočni globalni savez koji će raditi na poboljšanju gospodarenja s otpadom, unaprijediti gospodarenje otpadom, na i oko otoka, širom svijeta i implementirati navedeno u gospodarstvo kroz koordiniranu suradnju i podršku između otočnih zajednica i svih relevantnih dionika.

Seminar će moderirati Simon Penney, osnivač IWMGA, a 4 sugovornika online događaja su;

Lindsay De Sausmarez članica je vlade u Guernseyu, na Kanalskim otocima, a trenutno je predsjednica Odbora za okoliš i infrastrukturu. Prvi put je izabrana 2016. godine, ali njezino sudjelovanje u otočnoj strategiji otpada prethodi političkom angažmanu, jer je bila među mnogim ekolozima koji su uspješno vodili kampanju za politiku koja se temelji na hijerarhiji otpada i principu korisnik plaća. Ta je strategija sada u drugoj punoj godini provedbe i već je premašila ciljeve iz 2030. godine. Ukupne količine otpada smanjene su za 11% u prvoj punoj godini provedbe strategije, a stopa recikliranja na otoku iznosi 73%

Karen Stone, koja je voditeljica poslova Udruge za zaštitu okoliša Vava’u, koju je u svibnju 2009. pokrenula skupina lokalnih čelnika zabrinutih zbog hitnih problema očuvanja okoliša s kojima se suočavaju otoci Vava’u. VEPA ima četiri glavna područja usmjerena na osiguravanje biološke raznolikosti i očuvanje, povećanje razmjene znanja i osiguravanje održivih sredstava za život. Vode programe upravljanja otpadom u zajednici u južnom Tihom oceanu.

Marilyn Tagicakibau voditeljica je tima za upravljanje programima za Forum za razvoj pacifičkih otoka. Marilyn je sa sjedištem na Fidžiju, forum ima brojne članove iz cijele regije i pružit će pregled nekih izazova s ​​otpadom s kojima se suočavaju članovi foruma

Laura Paine odvjetnica je i neovisna savjetnica u Zakladi One Eleuthera. Porijeklom je iz Italije, a na Bahamima živi od 2004. Gospođa Paine uključena je u neprofitni sektor od 2012. godine kada je osnovala nevladinu udrugu za zaštitu okoliša RABL (Raising Awareness about Bahamas Landfill) koja se fokusirala na održivost okoliša, programi smanjenja otpada i recikliranja na Bahamima.

Simon Penney nagrađivani je međunarodni profesionalac u gospodarenju otpadom, prije nego što je osnovao IWMGA, bio je osnivač WasteAid-a, dobrotvorne organizacije za upravljanje otpadom i inspiracija za WasteAid Australia. Magistrirao je na području upravljanja otpadom. Trenutno je na Sveučilištu Queens u državi Ontario, Kanada. Savjetnik je i odgojitelj. Također je magistrirao teologiju. Ove je godine otočni veleposlanik s tvrtkom Island Innovation. Podrijetlom je s britanskih Kanalskih otoka, Guernsey.

 

Na događaj se možete prijaviti putem poveznice.

 

 

__________

Izvor: www.eventbrite.com

Naslovna fotografija: www.unsplash.com