OTOK HVAR – Dani suhozida na Hvaru

Objavio: Martin Tuđen - 14.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Bogatim programom na otoku Hvaru obilježit će se kulturni i povijesni značaj suhozidne gradnje i podići svijest o njenom postupnom nestajanju.

Od 13. do 17 ožujka, u mjestu Velo Grablje na otoku Hvaru, održat će se prvi Dani suhozida. Nizom kulturnih događanja slavit će se i ukazati na značaj suhozidne gradnje otoka Hvara.

Cilj manifestacije je podići svijest o očuvanju ovakvog tipa gradnje, ali i zaštite cjeline Etno-sela Velo Grablje. Kroz pet dana javnost će moći prisustvovati priredbama, radionicama, predavanjima, izložbama, edukacijama i drugim interaktivnim događanjima.

Promicanje tradicije i očuvanje identiteta

Peterodnevni program promicat će prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu suhozida. Isto tako, program će gajiti obnovu tradicije i očuvanja identiteta mjesta u svrhu promicanja održivog razvoja otoka Hvara.

Manifestacija pada na 110. obljetnicu vapnenice na Roskarnici i 80. obljetnicu prvog prikaza suhozida u Velom Grablju iz zraka. Ivan Zaninović Grande, začetnik manifestacije i predsjednik udruge Pjover, naznačio je kako je upravo ta snimka iz 1944. godine bila poticaj za stvaranje ovog projekta. Istovremeno je najavio i inicijativu proglašenja prostora oko Veloga Grablja suhozidnim parkom.

Šest spomenika baštine na UNESCO-ovoj listi

Udruga Pjover u ovom projektu, organizacijski je potpomognuta udrugom 4 grada Dragodid, Planinarskim društvom Hvar i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar. Manifestacija će se održati uz potporu Grada Hvara, Turističke zajednice Grada Hvara i Javne ustanove u kulturi HVAR 1612.

Prvi Dani suhozida ne žele ukazati samo na povijesnu i kulturnu vrijednost suhozida, već ga žele promovirati i uključiti u bogatu turističku ponudu otoka Hvara koji se dići sa čak šest spomenika baštine s UNESCO-ove liste. U nastavku možete pregledati cjeloviti program prvih Dana suhozida:

Izvor slike: Croatian Hot Spots

_______________

Izvor: Croatian Hot Spots

Naslovna fotografija: Image by Dieter from Pixabay