OTOK HVAR – Utrka Jelsa Trail povezuje sport i kulturu

Objavio: Martin Tuđen - 20.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U subotu, 6. travnja 2024., održat će se Jelsa Trail. Ovogodišnja utrka spojit će fizičku aktivnost s promocijom procesije “Za križen”, poznate UNESCO-ove kulturne baštine.

Turistička zajednica Općine Jelsa, sa Splitsko-dalmatinskom županijom poziva sve dobne skupine na sudjelovanje u utrci. Manifestacija će tako promovirati zdrav način života, ali i kulturno bogatstvo i značaj procesije “Za križen”.

Integracija sporta i kulture

Sudjelovanje u utrci utjelovljuje već poznatu sintagmu “u zdravom tijelu, zdrav duh”. Isto tako, utrka ima dodanu vrijednost promoviranja i dizanja svijesti o bogatoj kulturnoj baštini otoka Hvara. U širem smislu riječi, organizatori ovom manifestacijom žele istaknuti duboku povezanost sporta i kulture.

Očuvanje bogate tradicije istaknut će se zbog same aktualnosti procesije koja će se održati deset dana prije utrke. Utrka je organizirana neposredno nakon kako bi sudionici mogli osvježiti važnost ove rute u kontekstu UNESCO-ove baštine na otoku Hvaru.

Turistička zajednica Općine Jelsa i Udruga Dalmacija Trails pozivaju što više zainteresiranih da se pridruže i podrže ovaj događaj s ciljem da Jelsa Trail postane simbol spajanja zdrave aktivnosti i promicanja kulturnog nasljeđa.

Kategorije staza i prijevoz

Srdelica (5km, +260m) – Ruta prikladna za početnike i djecu. Ova staza nudi pogled s drevne kule Tor, dok su start i cilj na rivi u Jelsi. Vremensko ograničenje za završiti utrku je dva sata.

Škarpina (11km, +420m) – Staza za početnike i natjecatelje s boljom fizičkom spremom. Ruta ide kroz maslenike i vinograde u Pitvama. Početak i ciljna ravnina su također na rivi u Jelsi. Vremensko ograničenje je tri sata.

Šanpjer (20km, +620m) – Staza za najspremnije sudionike. Sudionici će trčati kroz predivna mjesta poput Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske. Vremensko ograničenje za utrku je četiri sata, dok je potrebno doći do druge stanice za okrijepu u Vrbanju (12km) za dva sata i petnaest minuta.

Svi sudionici dobit će popust od 30% na prijevoz trajektom između Splita i Starog Grada na Hvaru, te besplatan prijevoz autobusom od Starog Grada do Jelse.

_________________

Izvor: Morski.hr

Naslovna fotografija: Image by Joëlle Moreau from Pixabay