OBAVIJEST – Povećana sredstva Programa ruralnog razvoja

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 13.03.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Dana 12. ožujka 2021. godine održana je 9. sjednica Odbora za praćenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. godine (u daljnjem tekstu: Program), a čiji su članovi predstavnici tijela državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave, javna tijela, socijalni i gospodarski partneri, predstavnici akademske zajednice te organizacije civilnog društva.

 

Na sjednici je donesena odluka koja se odnosi na sredstva Programa ruralnog razvoja. Sjednicom je predsjedao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, a prisustvovali su i predstavnici Europske komisije Michael Pielke te Zbigniew Fafara.

Na sjednici su predstavljene izmjene Programa, odnosno postojećih mjera, s obzirom da će se u 2021. i 2022. godini, prijelaznom razdoblju, nastaviti provoditi programi ruralnog razvoja, uz povećanje alokacija iz višegodišnjeg financijskog okvira (Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj) te sredstava Europskog plana oporavka (EURI). Sukladno navedenom, ukupna sredstva Programa, uključujući i nacionalno sufinanciranje, povećavaju se za 901 milijun eura te ukupna alokacija iznosi 3,2 milijarde eura.

„Izmjenama Programa ruralnog razvoja osiguravaju se sredstva za daljnje investicije u poljoprivrednu proizvodnju s ciljem dostizanja samodostatnosti, uz prilagodbu proizvodnje klimatskim promjenama te poticanje praksi korisnih za okoliš i ruralni prostor općenito.

Poseban je naglasak stavljen na investicije vezane uz nove tehnologije i digitalnu tranziciju, a koje će također doprinijeti otpornosti na moguće krize poput pandemije COVID-19. Osigurana su i dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala na područjima pogođenim potresom, a što je trenutno prioritet Ministarstva poljoprivrede“, izjavio je državni tajnik Zdravko Tušek.

 

 

__________

Izvor: www.poljoprivreda.gov.hr

Naslovna fotografija: www.unsplash.com