UŠTEDI ENERGIJU
February 20, 2023

Projekt ugradnje solarne javne rasvjete na Lopudu

Na otoku Lopudu proveden je projekt nabave i ugradnje energetski učinkovite solarne javne rasvjete. Postavljene su solarne ulične svjetiljke i mreža javne rasvjete je proširena za 900 metara.

 

U ulicama Od Šunja i Od Polja, koje se okomito spajaju na Obalu Iva Kuljevana, mreža javne rasvjete proširena je za ukupno 900 metara te je na tom potezu postavljen 31 stup javne rasvjete sa solarnim uličnim svjetiljkama.

Vrijednost radova iznosi 357.345,00 kuna s PDV-om (~47.4 tisuće €), od čega je 173 tisuće kuna (~23 tisuće €) sufinancirano od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije kroz projekt: „Nabava i implementacija energetski učinkovite javne rasvjete na otoku Lopudu prema Programu razvoja otoka u 2022. godini“.

 

Dubrovnik se razvija održivim smjerom kroz provedbu raznih projekata energetske učinkovitosti

Dubrovnik se razvija održivim smjerom kroz provedbu projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. S tim ciljem provodi se i cjelovita rekonstrukcija i modernizacija sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika. Ona uključuje montažu gotovo četiri tisuće novih, energetski učinkovitih, rasvjetnih tijela. To će osim financijskih ušteda, pridonijeti i zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete.

Nedavno smo pisali i o energetskoj obnovi Učeničkog doma Dubrovnik, što je bio peti projekt energetske obnove na području županije. Riječ je o investiciji vrijednoj 738 tisuća eura koja je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dubrovačko-neretvanske županije. Dom će biti prilagođen modernom načinu štednje energije, poboljšati kvalitetu života i rada učenika i djelatnika u Domu.

 

 

 

______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram