PULA – Spas plemenitih periski u Hrvatskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.07.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

U pulskom Aquariumu izgrađeno je “Plemenito utočište“ – prostor za održavanje plemenitih periski s ciljem obnove populacije periski u prirodi

Gebrüder Weiss nastavlja aktivnosti za spas plemenitih periski u Hrvatskoj. U periodu visoke ljetne sezone važnije je nego ikada upozoriti na izazove i potencijalne opasnosti s kojima je suočen ekosustav Jadranskog mora koje je iznimno bogato različitim biljnim i životinjskim vrstama, ali i iznimno osjetljivo zbog svoje relativne plitkoće i prirodne zatvorenosti.

 

Ugrožene vrste Jadrana

Masovni turizam i neodgovorno ljudsko ponašanje doveli su do toga da su danas brojne vrste u Jadranu proglašene ugroženim, zaštićenim, strogo zaštićenim ili rijetkim vrstama te ih osim hrvatskih zakona štite i međunarodni ugovori. Među njima su sisavci poput dobrog dupina ili sredozemne medvjedice, razne vrste kornjača, žarnjaka, rakova i riba te školjkaši, od kojih je najpoznatija plemenita periska, česta žrtva ilegalnog izlova turista.

Svjesna sve veće potrebe za zaštitom biljnih i životinjskih vrsta u svom prirodnom okruženju, multinacionalna kompanija Gebrüder Weiss obnovila je suradnju s Aquariumom u Puli.

Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izgrađeno „Plemenito utočište“ – inovativan prostor u kojem se održava plemenita periska, zakonom zaštićena vrsta školjkaša u Hrvatskoj, s ciljem obnove stanja ove populacije u divljini.

 

 

 

 

Plemenito utočište

“Plemenito utočište” Aquariuma trenutačno je jedina institucija odgovorna za držanje kritično ugroženih mladih i odraslih plemenitih periski u ex-situ uvjetima u Hrvatskoj. S ovime se nastavlja društveno odgovorna suradnja Gebrüder Weissa i pulskog Aquariuma.

„Projekt očuvanja najugroženijeg jadranskog endema iznimno nam je važan i želja nam je vratiti plemenite periske u naše more. Nažalost, čovjekov štetni utjecaj na prirodu i okoliš sve je vidljiviji te vremena za čekanje više nema – svi smo pozvani na djelovanje. U Gebrüder Weissu njegujemo politiku održivog i društveno odgovornog poslovanja te sudjelujemo u brojnim ekološkim akcijama kako bi smanjili zagađenje okoliša i utjecali na razvoj bioraznolikosti u ugroženim dijelovima svijeta“, izjavila je Barbara Bujačić, direktorica Gebrüder Weiss Hrvatska

„Iznimno nam je zadovoljstvo da se važan projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru i dalje nastavlja kroz suradnju s Gebrüder Weissom te da zajedničkim naporima osiguravamo potrebnu infrastrukturu za spas ove vrste od izumiranja. Do danas smo uspjeli pomoći brojnim mladim jedinkama da pronađu svoje sigurno utočište. Uz daljnje učenje i uloženi trud, sigurni smo da ćemo postići i krajnji cilj – uspješno razmnožavanje plemenitih periski u karantenskim uvjetima te uspješan uzgoj njihovih potomaka u svrhu repopulacije ove vrste u divljini“, izjavila je Marija Aleksandra Bel Dajković, voditeljica stručnog odjela Aquariuma Pula. 

 

 

 

 

Najveći jadranski školjkaš obogaćuje obalu i održava čistoću mora

Plemenite periske su od jeseni 2016. godine postale još ugroženije. Novootkriveni parazit, Haplosporidium pinnae, intenzivno se proširio diljem Sredozemnog mora te usmrtio preko 99% svih plemenitih periski na svijetu, a tek se dvadesetak odraslih živih jedinki othrvalo ovom parazitu i razvilo otpornost na njegov devastirajući utjecaj. 

Nova znanstvena otkrića potaknuta intenzivnom međunarodnom suradnjom olakšala su i unaprijedila održavanje plemenitih periski u strogo kontroliranim uvjetima. S ciljem dugoročnog očuvanja ove osjetljive vrste, Aquarium Pula je u suradnji s laboratorijem LIMIA te Institutom za očuvanje mora i morskih znanosti IMEDMAR-UCV u Španjolskoj proveo projekt sekvenciranja genoma DNK plemenite periske na potpuno neinvazivan način. Sekvencirani genom pomoći će u daljnjem razumijevanju ove vrste u budućim istraživanjima.

 

Plemenita periska

Periska je ujedno i najveći jadranski školjkaš te indikator čistoće mora. Najčuveniji mediteranski endem nalazi se na svim morskim dubinama duž obale. Najčešće se nastanjuje na pješčanom i muljevitom dnu punom morskih cvjetnica iz čijih se organskih tvari i hrani.

U plićim morima, periska može filtrirati i do 2 tisuće litara vode dnevno kako bi se prehranila fitoplanktonima. Budući da je hermafrodit, za razmnožavanje joj ne trebaju spermiji ni jajašca drugih školjaka – periska ispušta oboje te na taj način oplođuje ličinke koje se potom samostalno razvijaju u moru.

Kako bi se brže razvila, narasla i počela s razmnožavanjem, u utočištu je uspostavljen uzgoj žive hrane te je ojačana suradnja s hrvatskim i međunarodnim institucijama. Trenutno se u pulskom Aquariumu nalazi deset mladih jedinki plemenite periske pronađenih u periodu od  listopada 2021. do  lipnja 2022. na lokacijama Mali Lošinj, NP Brijuni, otok Plavnik i Rovinj.

Vodeći se ciljevima održivog razvoja i brige za zajednicu i okoliš, Gebrüder Weiss planira nastaviti s aktivnostima vezanim uz zaštitu biološke raznolikosti Jadranskog mora.

 

O tvrtki Gebrüder Weiss

Gebrüder Weiss Holding AG sa sjedištem u Lauterachu (Austrija), globalna je logistička tvrtka s potpunom uslugom s oko 8.000 zaposlenika i 180 poslovnica u vlasništvu tvrtke. U prošloj fiskalnoj godini (2021.) tvrtka je ostvarila godišnji promet od 2,5 milijardi eura. Portfelj obuhvaća transportna i logistička rješenja, digitalne usluge i upravljanje lancem opskrbe.

Kombinacija digitalne i fizičke kompetencije omogućuje grupaciji da brzo i fleksibilno reagira na potrebe klijenata. Uz mnoštvo ekoloških, ekonomskih i socijalnih mjera ovo obiteljsko poduzeće, čija povijest u transportnoj djelatnosti seže unatrag više od 500 godina, danas je predvodnik i u pogledu održivog poslovanja.

 

Kontakt za medije:
Gebruder Weiss d.o.o.
Alma Suhić
Položnica 9, 10431 Sveta Nedelja
E-mail alma.suhic@gw-world.com
https://www.gw-world.com/hr/  

 

__________
Autor: Ivana Zlatarić Media Val
Naslovna fotografija: Ivana Zlatarić Media Val