RAB – Interpretacijski centar “Čovik i more” otvara svoja vrata posjetiteljima tijekom veljače i ožujka

Objavio: Pokret Otoka - 10.02.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Svaki četvrtak i subota tijekom veljače i ožujka, od 10:00 do 18:00 sati, rezervirani su za Dane otvorenih vrata ovog centra. Time se otvaraju vrata ne samo lokalnom stanovništvu već i svim posjetiteljima koji prepoznaju Rab kao idealnu destinaciju za vikend bijeg.

U idiličnom okruženju Općine Lopar na otoku Rabu, novoizgrađeni Interpretacijski centar “Čovik i more” postaje epicentar očuvanja bogate ribarske i pomorske baštine ovog područja. Uzbudljiva inicijativa, koja se održava tijekom veljače i ožujka, pruža posjetiteljima jedinstvenu priliku za uron u dubine povijesti Lopara i otoka Raba, poznatog kao “otok sreće”.

Interpretacijski centar “Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara” ne samo da nudi spektakularne prirodne ljepote već i duboki uvid u kulturno naslijeđe ovog područja.

Ovaj multimedijalni centar predstavlja inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i istinski je dragulj koji doprinosi očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine. Kroz četiri sobe, svaka posvećena različitom aspektu lokalnog života, posjetitelji imaju priliku istražiti povijest, pomorske tradicije, živote otočana i okuse tradicionalne otočke kuhinje.

Interpretacijski centar je otvoren u prosincu 2023.

Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom posjetitelja od otvaranja centra u prosincu. Njihove reakcije potvrđuju da je ovaj projekt podigao kulturni sadržaj Lopara i otoka Raba te ponosno ističu bogatu tradiciju mjesta. Interpretacijski centar “Čovik i more” pruža cjelovit pregled kulturnog naslijeđa na jednom mjestu.

Tematski organizirane sobe centra

Sobe centra tematski su organizirane kako bi posjetiteljima omogućile potpuno uranjanje u život lokalnih stanovnika. Prva soba pruža uvid u povijesne događaje na otoku Rabu i širem mediteranskom prostoru, dok se u drugoj sobi oživljavaju priče o pomorskim putovanjima i ribarenju. Treća soba, nazvana po samom centru, fokusira se na živote otočana kroz prizmu mora, dok posljednja soba nudi neodoljive okuse i mirise tradicionalne otočke kuhinje.

Glavni cilj ove inicijative je stvaranje temelja za daljnji razvoj Interpretacijskog centra “Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara”, pružajući posjetiteljima i budućim generacijama neprocjenjiv uvid u bogatu baštinu ovog prekrasnog otoka.

Ako želite otkriti dubine ribarske i pomorske povijesti Lopara i otoka Raba, Interpretacijski centar “Čovik i more” čeka vašu posjetu. Zaronite u fascinantan svijet otočkog života i prepustite se čarima prošlosti na jednoj od najljepših destinacija na Jadranu.

Izvor i foto: TZ Lopar