RAB – MTB maraton RAB ISLAND HERO

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 24.06.2021. - Vrijeme čitanja: 8min

Biciklistički klub MAG je početkom lipnja na Rab doveo prvi Međunarodni MTB maraton RAB ISLAND HERO

.

Mnoga događanja iznikla iz ljubavi i entuzijazma pojedinaca – najčešće volontera okupljenih oko udruga ili klubova, osmišljena da budu na dobro sviju nas, a prepoznata i podržana od institucija, znaju činiti onu finu razliku u podizanju kvalitete destinacijske ponude, obogaćujući pritom i društveni život samih žitelja otoka.

Bez tog i takvog entuzijazma teško je zamisliti primjerice duh Fjere ili energiju kojom zrači Rab Jazz Festival, no kada je sportski entuzijazam u pitanju kraj svibnja i prva polovica lipnja ove godine već su nam na otok donijeli toliko željenu natjecateljsku živost i osjećaj povratka na staro normalno.

Iza nas je tako već tradicionalno izvrsno organizirana utrku Hrvatske kajakaške lige na kojoj je, u režiji Kajak kluba Rab 83, nastupilo 180 natjecatelja, a onda je tjedan dana kasnije uslijedio 13. Rapski triatlon u organizaciji Triatlon kluba Rab i Triatlon saveza PGŽ, na kojem je snage odmjerilo čak 300 natjecatelja.

No sve te silne kilometre staza kroz prirodu, baš kao i ostale sigurnosno-organizacijske detalje, netko je trebao kvalitetno trasirati i pripremiti. Naime ova je utrka bicikliste vodila gotovo svim dostupnim dijelovima otoka Raba, izmjenjujući tvrdu kamenu podlogu i pjeskovite dijelove, kamene vrleti bez vegetacije i duboke šume mediteranske crnogorice, zabavne singlice i brze “gravel” dionice – pa je svaki trud volontera BK Maga uložen u uređenje staza i okoliša bio dodatni zalog vrhunske promocije otoka prema sve brojnijim poklonicima aktivnog Outdoor odmora, kako rekreativcima, tako i profesionalcima.

Članovi Biciklističkog kluba MAG ovaj su izazovan organizacijski zadatak spremno prihvatili na sebe, a ishod utrke i posvjedočeno zadovoljstvo natjecatelja jasno govore da su zavrijedili naše najveće moguće pohvale za sve učinjeno.

Nešto više o tome što je zapravo značilo prihvaćanje organizacije 1. MTB maratona RAB ISLAND HERO, prenio je predsjednik BK Mag Zlatkom Begom i direktor utrke Lukom Perčinićem.

ZLATKO BEG: Same pripremne radnje oko organizacije započele su tijekom mjeseca ožujka. Kroz razgovore s TZ grada Raba i TZ općine Lopar, te Adria Bikeom, dogovorena je partnerska suradnja između BK Mag i Adria Bikea, čime smo mi kao Klub na sebe preuzeli organizaciju utrke u cjelokupnom njezinom tehničkom dijelu. Drugim riječima na nama je bila kompletna priprema staza i njihovo trasiranje te obilježavanje, dok je promotivni segment utrke pripao Adria Bikeu.

Već tijekom travnja i svibnja krenuli smo u trasiranje same staze. U početku bile su zamišljene dvije varijante, no, kako to već biva, u hodu su se dogodile mnogobrojne promjene, poput korigiranja kilometraže, različitih opcija visinskih razlika te same podloge staze. U konačnici je odlučeno da će biciklisti na kraćoj stazi „HERO 40“ odvoziti 40 km s nekih 850 m visinske razlike, dok će duža staza „HERO 65“ biti duga 65 km s više od 1.100 m visinske razlike. Tijekom samog obilaska staza istovremeno smo ih i raščišćavali, a u tjednu prije same utrke odradili smo izuzetno zahtjevno obilježavanje kompletne trase smjerokazima za lakšu navigaciju sudionika utrke.

Taj dio smo kao Klub odradili doista na vrhunskom nivou, a to potvrđuju i reakcije samih natjecatelja od kojih smo dobili samo riječi pohvale. Isto tako, zajedno s vrijednim volonterima i članovima Kluba, na sam dan utrke odradili smo vrhunski posao na punktovima okrijepe, vodeći računa da svaki sudionik, od njih 238 koliko ih je startalo, bude u potpunosti opskrbljen vodom i svime što mu može zatrebati tijekom utrke.

LUKA PERČINIĆ: Da, jako je puno tu obavljenog posla koji se ne vidi, od organiziranja volontera, uputa koje se na dan utrke moraju dati svakom pojedincu, organiziranja Feed zona i punktova s vodom, komunikacije i dogovaranja s organizacijskim partnerom Adria Bikeom, Šumarijom Rab, Šumarskim fakultetom, Javnom ustanovom Priroda, HGSS-om, medicinskim timom, vatrogascima DVD-a Rab, Policijskom postajom Rab, Valamar/Imperial Rivijerom, agencijom Eros Rab, Triatlon klubom Rab, Gradom Rabom, Općinom Lopar, lokalnim turističkim zajednicama Raba i Lopara, komunalnim poduzećem Dundovo (električarima, vrtlarima) i svim ostalim pojedincima…

Da ne spominjem doslovno dane i dane čišćenja staza po cijelom otoku. Sve smo obavljali nakon radnog vremena, ostajući na stazama Kalifronta, Fruge i Lopara do mraka. Na jednoj lokaciji u Loparu ljudi su se zahvaljivali našim dečkima jer su im čisteći stazu, zapravo očistili i put do njihove parcela. A nakon postavljanja staza, montiranja spomenutih smjerokaza, i organizacijski vrhunski odrađene utrke, trebalo je ponovno izaći na teren i sve vratiti u početno stanje. S obzirom da uvijek postoji mogućnost nekakvog previda, ukoliko netko slučajno naiđe na poneki zaostali smjerokaz, neka nam slobodno javi, pokupit ćemo ga.

U svakom slučaju, ovo je za Klub bio do sada sigurno najveći projekt u koji je bio uključen, a cure i dečki, članovi BK Mag, opravdali su dano im povjerenje. Ja kao voditelj projekta (direktor utrke), mogu samo reći da mi je iznimno drago da smo ostvarili suradnju sa Adria Bikeom, doveli ih na Rab i naš otok brojnim natjecateljima i njihovim obiteljima predstavili kao atraktivnu Outdoor i bike destinaciju.

Ozren Pleše i Pavao Roset bili su naši mentori iz Adria Bikea, kojima dugujemo zahvalnost, baš kao i vrijednim članovima Bk Mag Rab, ostalim volonterima, prijateljima, pojednicima i institucijama koje su na bilo koji način sudjelovali i pomogli da ovaj projekt uspije! Svi su oni zajedno Rab Island HERO! – poručio je Perčinić.

Ovo je zapravo priča o entuzijazmu, aktivizmu, volonterskom angažmanu i organizacijskoj izvrsnosti jednog malenog kruga sportaša – rekreativaca okupljenih oko Biciklističkog kluba MAG koji su u subotu, 12. lipnja na Rab doveli prvi Međunarodni MTB maraton RAB ISLAND HERO. Upravo ta vrijedna i složna ekipa “Magovaca”, u suradnji s poznatim organizatorom i promotorom biciklističkih utrka Adria Bikeom, uspjela je, uz potporu lokalnih turističkih zajednica – grada Raba i općine Lopara te HTZ-a, na Rab dovesti više od dvije stotine natjecatelja koji su svoju spremnost iskušali na dvije prekrasne rapske staze – HERO 40 (kraća) i HERO 65 (dulja).

Opipljivi rezultati volonterskog truda članova kluba

ZLATKO BEG: Mislim da nakon nepune 3 godine postojanja možemo vidjeti vrhunske rezultate rada Kluba. Kroz taj trogodišnji period na otoku smo uspjeli podići razinu pripremljenosti staza, ne samo održavanjem postojećih 80 km, već i probijanjem i uređenjem 20 km potpuno novih staza.

U Klubu imamo i aktivnih biciklista koji se trude redovito sudjelovati na svim važnim utrkama na području Hrvatske. Zanimljivo je spomenuti i to da smo tijekom ove godine imali i jedan „transfer“ iz našeg kluba u profesionalni biciklistički klub, naime naš najmlađi, izuzetno talentirani član Ian Peran prešao je u BK Zadar, a uvršten je i u juniorsku biciklističku reprezentaciju Hrvatske. Isto tako u klubu imamo i dva licencirana biciklistička vodiča, Jadrana Perana i Valentina Grgurića.

U periodu koji je pred nama planski ćemo se usmjeriti na daljnje uređivanje novih staza te starih šumskih puteva koji su idealni za bicikliste i za buduća biciklistička događanja, izlete i utrke. Težimo i tome da počnemo s upisom mladih i djece u klub, u čemu su nas nažalost usporile i ove dugotrajne pandemijske okolnosti – kazao nam je Beg.

Premda je većina članova BK Mag sudjelovala u organizaciji utrke Rab Island Hero, natjecateljski trojac koji je nastupilo ostvario je zapažene rezultate u svojim kategorijama. Na dugoj stazi HERO 65 u kategoriji “Muškarci Grand Masters”, drugo mjesto osvojio je Iztok Kuret, na dugoj stazi HERO 65 u kategoriji “Muškarci Master”, šesto mjesto osvojio je Jadran Peran, dok je na kraćoj stazi HERO 45 u kategoriji “Muškarci” deseto mjesto osvojio Ian Peran.

Suradnja među rapskim klubovima i potpora institucija

Zlatko i Luka na kraju su posebno istaknuli i vrhunsku suradnju s Triatlon klubom Rab s kojim u bliskoj budućnosti namjeravaju naći prostora za još intenzivnije zajedničko djelovanje. Zahvalili su i RABikeu koji im je ustupio elektrobicikle za njihove “metle” – dvojicu čistača koji su vozili na začelju utrke. Također vjeruju da je sve što je do sada učinjeno, zalog nastavka dobre suradnje Biciklističkog kluba MAG s Turističkom zajednicom grada Raba kojoj se zahvaljuju na dosadašnjoj podršci.

Jedno je sigurno, ovaj je međunarodni MTB maraton na Rab, i to početkom turističke sezone, doveo više od dvije stotine biciklista iz brojnih zemalja, a prateće fotografije, od kojih dio možete pogledati i u našoj galeriji, još uvijek obilaze svijet uz komentare kakve jedna turistička destinacija za aktivni odmor samo poželjeti može. Čestitamo članovima BK Mag na uloženom trudu u pripremu utrke i na izvrsno odrađenoj ulozi organizatora.

 

 

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Unsplash.