RAB – Projekt ”Rab Archaeological (T)races” nagrađen za najbolji kulturno-turistički proizvod

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.04.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Projektu ”Rab Archaeological (T)races” dodijeljena je plaketa sa zlatnim znakom u kategoriji “Najbolji kulturno-turistički proizvod”

Nagrada je dodijeljena na završnoj svečanosti 8. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova koji je održan 31. ožujka 2022. u hotelu President u Solinu – prenosi rabdanas.com.

.
O projektu

Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, razvijen je projekt Rab Archaeological (T)races kojim je prezentirano 30-ak arheoloških lokaliteta na području otoka Raba. Pojedini lokaliteti prezentirani su in situ (na izvornim pozicijama) ili na vidikovcima koji ukazuju na njihov položaj, a označeni su na tiskanoj karti koja se može nabaviti u uredima Turističkih zajednica u Rabu i Loparu.
.

.
Prezentirani lokaliteti povezani su trima poučnim stazama koje se prostiru na području Kampora, Lopara i Supetarske Drage. Uz pomoć informativno-edukativnih panoa i interaktivne mobilne aplikacije, slijedite tragove prikrivene u prekrasnim krajolicima i otkrijte kulturno blago otoka!

Više pronađite na Rab Archeological Traces.

.
Nakon prošlogodišnjeg osvajanja prestižne nagrade Europske mreže kulturnog turizma još jednom je potvrđena vrijednost ovog inovativno koncipiranog projekta

Stručni žiri je Plaketu sa zlatnim znakom u kategoriji “Najbolji kulturno-turistički proizvod” koji se odlikuje kvalitetnom i kreativnom intepretacijom kulturno povijesne baštine, dodijelio Turističkoj zajednici grada Raba, Turističkoj zajednici općine Lopar, CZK Lopar i POU Rab za kulturno turistički proizvod „Rab Archaeological (T)races“.

Nagradu su na svečanosti u Solinu preuzeli članovi projektnog tima Katarina Ribarić, Marin Mušćo i Luka Perčinić. Dodjeli je prisustvovao i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

Dobro vođenom i organiziranom rapskom projektnom timu od velike su pomoći pri realizaciji koncepta bili partneri i vrhunski stručni suradnici iz Instituta za arheologiju i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te agencije Heritage Malta. Financijsku potporu dali su Grad Rab, Općina Lopar i Rijeka 2020 – EPK, u čijem se programu projekt RAT i bio.

.
Nastavak suradnje s Institutom za Arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka

Zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom i predanom suradnjom sa stručnim suradnicima i njihovim institucijama, rezultiralo je u srijedu 30. ožujka, potpisivanjem sporazuma o nastavku suradnje s Institutom za arheologiju. U radu na RAT projektu predstavljati će ga profesorica Ana Konestra, te sporazuma o nastavku suradnje s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, kojeg će u radu na RAT projektu predstavljati arheolog Ranko Starac.

Suradnja će se nastaviti u nekoliko područja kao što su; stručna podrška i pripreme kod pokretanja procesa za privremenu zaštitu lokaliteta na području na kojima prolaze tematske staze, nastavak istraživanja postojećih lokaliteta već obuhvaćenih RAT projektom, kreiranje svojevrsne arhivske građe RAT projekta sa svim poznatim izvorima i podacima o do sada obuhvaćenim lokalitetima, pomoć prilikom uspostavljanja kontakata i suradnji sa ostalim stručnim ustanovama.

Također, tu je i nastavak suradnje na projektima edukacije lokalnog stanovništva, te nadograđivanje projekta istraživanjem novih lokaliteta i njihovog predstavljanja u vidu RAT POI-a, tzv. točki interesa i kasnijem povezivanju istih u moguće nove rute.

Prvi ovogodišnji dolazak na otok od strane stručnih suradnika profesorice Ane Konestre i arheologa Ranka Starca, a u društvu članova rapskog projektnog tima, Katarine Ribarić i Luke Perčinića, iskorišten je za obilazak nekih novih lokaliteta na području Kalifronta i šume Dundo koja zaista skriva zanimljive priče.

Galeriju fotografija možete pogledati na POVEZNICI.

 

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Unsplash.