ROVINJ – Bolnica Martin Horvat prelazi na Plavu energiju

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 04.11.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Rovinjska bolnica Martin Horvat prelazi na Plavu energiju te je sukladno tome nositelj i budući korisnik hvalevrijednog projekta „SeaHeat“

U skladu sa globalnim tendencijama povećanja udjela obnovljivih izvora energije i smanjenja zagađenja okoline, ali i u vremenu značajnog povećanja cijena energenata i problema sa njihovom nabavom, rovinjska bolnica Martin Horvat nositelj je i budući korisnik hvalevrijednog projekta „SeaHeat“ – prenosi istrain.hr

 

Projekt “SeaHeat”

Radi se o projektu proizvodnje ogrjevne energije iz mora, a naziv dolazi iz punog imena Sea for Heritage Energy Transition (SeaHeat), vrijednosti gotovo milijun eura, a koji se realizira u suradnji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u partnerskom konzorciju Istarske Regionalne Energetske Agencije d.o.o. – IRENA, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te partnera Apenhet AS iz Kraljevine Norveške.

Vrijednost projekta iznosi gotovo milijun eura, a financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014.- 2021. godine u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”.

“Doveli smo ekspertizu u Rovinj kako bismo pokušali i diversificirali izvore energije kako bih za manje novaca, nadam se mogao grijati svoje odjele, a u budućnosti i hladiti.” rekao je ravnatelj bolnice dr.sc. Marinko Rade.

Naime, to je modularni sustav koji se može i proširivati. Ono što ja kao osoba i kao ravnatelj ove bolnice želim, je imati opciju biranja, jer ne želim ovisiti o mjerama koje donosi Vlada RH, nego da si možemo i sami pomoći”, kazao je ravnatelj bolnice dr. Marinko Rade.

“To je kompleksan projekt, ali će se moći primijeniti na druge javne ustanove koje se nalaze blizu mora.” dodao je Rade.

 

Do sada je korišten mazut za grijanje

Protekle godine se mjesečno trošilo gotovo milijun kuna na grijanje bolničkih prostorija, a intencija je da se ovim projektom postigne ušteda i do 33 posto.

“Konačna ušteda koja bi se trebala postignuti ovim projektom mogla bi biti i puno veća.”, rekao je u razgovoru za Rovinj FM i Dalibor Jovanović iz Istarske Regionalne Energetske Agencije – IRENA.

„Bolnica Martin Horvat se dosada grijala na mazut, to je zapravo najprljavija opcija. Jedan je dio europskih država već uveo zakonsku odredbu izlaska iz takvih sustava, neke su već i zabranile korištenje mazuta u te svrhe.

U ovom konkretnom slučaju očekuje se da će do 80% korištene energije biti besplatan, a tek 20% će se koristiti električna energija neophodna za funkcioniranje sustava. Tako da će nakon relativno visoke cijene izgradnje i implementacije, u kratkom roku zapravo početi ostvarivati znatne uštede, ali i neovisnost o tržištu energenata koje je u najmanju ruku volatilno.

 

__________
Izvor: istrain.hr
Naslovna fotografija: Unsplash