ŠIBENIK – Pokret Otoka predstavlja rad udruge na PHILEA 2023 Forumu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 24.05.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Pokret Otoka trenutno sudjeluje na PHILEA FORUMU 2023, okupljanju filantropske zajednice. Okupljeni će procijeniti na koji se način može doprinijeti stvaranju zajednice kakve trebamo i svijeta kakvog želimo, a sve to uoči drugog „Sastanka o ciljevima održivog razvoja“

Forum se održava u Šibeniku, od 23. do 25. svibnja 2023. godine u suorganizaciji  Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Međunarodna organizacija PHILEA – Philanthropy Europe Association, nastala je spajanjem dvije europske organizacije ključne za razvoj filantropije u međunarodnom kontekstu: European Foundation Centre (EFC) i Donors and Foundations Networks in Europe – Dafne.

Sudjeluje više od 700 predstavnika iz Europe i svijeta

Na PHILEA Forumu se očekuje sudjeluje više od 700 predstavnika zaklada iz cijele Europe i svijeta s misijom jačanja uloge zaklada kao katalizatora promjena i graditelja mostova između zajednica, različitih sektora i generacija, povezujući i razmjenjujući iskustva sa svrhom unapređenja budućeg djelovanja. Svi sudionici se uključuju u strukturirane sadržaje Foruma (razgovori, paneli, radionice, studijske posjete), a ove godine je glavna tema događanja prikazana u naslovu – Novi kompas za Europu.

Deset godina nakon ulaska Hrvatske u EU, filantropska zajednica okupit će se kako bi procijenila na koji način može doprinijeti stvaranju Europe kakvu trebamo, za svijet kakav želimo, a sve to uoči drugog „Sastanka o ciljevima održivog razvoja“, koji označava središnju točku u provedbi Agende 2030, odnosno godinu dana prije sljedećih EU izbora.

Pokret Otoka predstavlja rad udruge i ETO projekt

Pokret Otoka predstavlja rad udruge i trenutne projekte koje provodimo, osobito projekt “Energetska tranzicija otoka” (ETO) – projekt uspostave informativno edukativne platforme koja će omogućiti brz pristup svim informacijama potrebnim za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima

U fokusu projekta je energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije te važnost sudjelovanja otočana u samom procesu energetske tranzicije.

Pokret otoka predstavlja Ivan Zoković Cola

Maja Jurišić, Predsjednica Pokreta Otoka – Hrvatski otoci na putu zelene tranzicije

“Posljednjih 5 godina hrvatski otoci ozbiljno su zakoračili putem zelene tranzicije. Vođeni stručnom podrškom i edukacijama koje su proveli članovi i partneri Pokreta Otoka, do danas su strategije za prelazak na čistu energiju izradili Cresko-lošinjski arhipelag, Hvar, Brač, Korčula, Dugi Otok i 8 malih zadarskih otoka.

Dodatno u sklopu podrške Tajništva za čistu energiju EU otoka osnovanog pri Europskoj komisiji, tehničku podršku za razvoj projekata ostvarili su Elafitski otoci i Žirje. Od najznačajnijih pokrenutih projekata izdvajamo osnivanje energetske zadruge Apsyrtides na Cresu koja je okupila osnivače s cijelog arhipelaga uključujući obje jedinice lokalne samouprave na Cresu i Lošinju, brojne građane, poduzetnike i predstavnike obrazovnih institucija.”

____________

Autor: Pokret Otoka

Fotografije: Pokret Otoka – Ivan Zoković