UŠTEDI ENERGIJU
April 4, 2023

SILBA - Instalacija fotonaponske elektrane na krov obiteljske kuće ''od A do Ž''

Obitelj Predovan uz poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na krov obiteljske kuće postavila solarnu elektranu

 

Ideja za projekt nastala je i povezana je s aktivnostima popularizacije obnovljivih izvora energije koje je Pokret otoka provodio na Silbi.

 

.

Infografika koraka od ideje do realizacije (izvor: Pokret Otoka)

 

 

Sam proces izrade projekta i prijave na natječaj odvijao se u suradnji s tvrtkom Vivo Somnia iz Zagreba. Elektranu je na krov kuće u posljednjoj fazi projekta postavila tvrtka Energycom.

.
Korak 1: Donošenje odluke o ugradnji solarne elektrane

Pravne i fizičke osobe najčešće se odlučuju na postavljanje solarne elektrane na krov kako bi dugoročno smanjili račune za potrošnju električne energije.

Nakon donošenja odluke osoba mora osigurati nekoliko faktora i prikupiti dokumentaciju potrebnu za izradu glavnog projekta. Ako se pak želi prijaviti na natječaj za sufinanciranje, onda mora prikupiti i dodatnu dokumentaciju koju navodimo u jednom od sljedećih poglavlja.
.

 

Novinski natpisi o solarnom potencijalu Hrvatske (izvor: Pokret Otoka)

.

Korak 2: Odabir vrste sustava

U prvom koraku donosi se odluka hoće li se postaviti mrežni sustav ili samostalni (otočni) sustav s baterijama. Razlika je što se u mrežnom sustavu energija vraća u elektroenergetsku mrežu opskrbljivača. Potom se na kraju godine ''prebijaju računi'' uspoređujući količinu struje koju je elektrana proizvela i vratila u mrežu s količinom struje koju je kućanstvo potrošilo.

Kućanstva koja su priključena na elektroenergetsku mrežu najčešće odabiru mrežni sustav, iz razloga što je postavljanje sustava s baterijama skuplje te ima komponentu više oko brige za bateriju.

 

.
Korak 3: Donošenje odluke o prijavi na Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

2020. godine obitelj Predovan odlučila je prijaviti se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji svake godine raspisuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu FZOEU).

Osim FZOEU-a javne pozive za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije  sve češće objavljuju i regionalne i lokalne samouprave. Primjerice, u Zadarskoj županiji trenutno je otvoren jedan takav javni poziv.

Ovakvi se pozivi učestalo otvaraju od strane vladajućih tijela i drugih fondova, a očekuje ih se još i više s obzirom na veliku zastupljenost zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije u trenutno važećem financijskom razdoblju Europske Unije 2021. - 2027. g.

 

 

Web stranica FZOEU-a (izvor: https://www.fzoeu.hr/hr/energetska-obnova-obiteljskih-kuca-7679/7679)

.

Korak 4: Odabir projektanta, izrada glavnog projekta i prijava na javni poziv

U suradnji s Pokretom otoka obitelj Predovan odabrala je za projektanta tvrtku Vivo Somnia iz Zagreba. Tvrtka je na temelju obvezne dokumentacije, koju je obitelj morala dostaviti, provela prijavu na natječaj.

Kako bi se prijavili morali su imati:
.

  • Dokaz o vlasništvu i osigurane imovinsko pravne odnose (vlasnički list + pristanak svih vlasnika kuće, ako ih je više),
  • Legalnost objekta (važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji ili koja je prema navedenom ili posebnom zakonu s njom izjednačena),
  • Elektroenergetsku suglasnost (izdaje HEP),
  • Energetski certifikat (minimalno B razred),
  • Ponudu dobavljača opreme,
  • Fotodokumentaciju postojećeg stanja (krov na koji se se planira postaviti elektrana, ne smije biti od salonita),
  • Glavni projekt.

.
Napomena: Ako se osoba odluči ugraditi solarnu elektranu bez poticaja ne mora dostaviti dio prethodno navedene dokumentacije (energetski certifikat i sl.)

.

Korak 5: Potpisivanje Ugovora i postavljanje elektrane

Na odobrenje sufinanciranja od strane FZOEU čekalo se 6 mjeseci.  Nakon odobrenja sredstava za sufinanciranje obitelj je odabrala izvođača radova. U ovom slučaju izabrana je tvrtka Energycom te je dogovoren termin u kojem će se postaviti elektrana.

Iako postavljanje elektrane pripada jednostavnim građevinskim radovima te se moglo izvoditi tijekom turističke sezone (grubi radovi su zabranjeni u sezoni) obitelj se odlučila na postavljanje početkom 2023. godine. Pritom je bilo važno da se proces odvije u roku od 24 mjeseca od potpisivanja Ugovora s FZOEU-om.

Fond isplaćuje sredstva korisniku nakon instalacije elektrane. Potom korisnik ima mogućnost izvođaču radova uplatiti cijeli iznos te potom dobiti povrat od FZOEU-a ili platiti dio sredstava izvođaču, a dio ugovoriti direktno između FZOEU-a i izvođača.
.

Elektrana na krovu obiteljske kuće Predovan na Silbi (izvor: privatni album obitelji Predovan)

.

Pokret Otoka i obnovljivi izvori energije na Silbi

Tijekom proteklih godina Pokret Otoka aktivno djeluje u edukaciji i popularizaciji obnovljivih izvora energije među otočnim stanovništvom. Od 2018. do 2020. godine na otoku Silbi provodio se projekt PROSEU. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba izrađena je Predinvesticijska studija opskrbe pitkom vodom iz desalinizatora i fotonaponske elektrane. Studija je stanovništvu javno predstavljena 17. lipnja 2020. godine.

Tijekom 2021. godine rodila se ideja o zajedničkom podhvatu otoka Silbe i otoka Iža pa je prijavljen projekt ''Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima''. U sklopu projekta provelo se istraživanje o energetskim potrebama otoka Silbe i otoka Iža. Održana su i predavanja na temu ''Solarne elektrane - kako, zašto i koliko se isplate?''. Osim toga, održane su i interaktivne radionice ''Želim solarnu elektranu na krovu''. Nositelj projekta bilo je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, a partneri Udruga Tarabuži, Veli Iž i Pokret Otoka.
.

 

Početkom 2023. godine u suradnji s Gradom Zadrom i Razvojnom agencijom Zadra Nova za otoke Grada Zadra (Silba, Ist, Iž, Rava, Molat, Premuda i Olib) izrađena je Studija za prijelaz na čistu energiju otoka Grada Zadra uz tehničku pomoć Tajništva za otoke. Studija je dostupna na stranicama Tajništva za otoke pri Europskoj Komisiji, na dnu stranice klikom na ''Download''.

 

 

 

 

_______________________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Paula Bolfan

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram