ŠOLTA – Marko Marulić – europski humanist

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.07.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Gradske knjižnice “Marka Marulića” te filma “500 godina Judite”, u dvoru Bratske kuće u Grohotama, u ponedjeljak, 26. srpnja u 20:30 sati, otvara se izložba “Marko Marulić – europski humanist”

 

Izložba Marko Marulić – europski humanist

Izložba je u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Gradske knjižnice Marka Marulića, a predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Marulićev život i rad prikazani su kroz njegova najpoznatija djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode.

Uz tekstualni i slikovni sadržaj, izložba pruža osvrt i na Marulićev utjecaj na različite europske uglednike. Međunarodna vrijednost Marulićeve pojave prikazana je preslikama priloga o Marulićevu životu i djelu iz brojnih svjetskih enciklopedija, leksikona, kataloga i bibliografija te književno-povijesnih priručnika, kao i povezivanjem njegova rada s radom njegovih istaknutih suvremenika.

Posebna zahvala ide partneru izložbe Književnom krugu Split i Bratislavu Lučinu, voditelju Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga MARVLIANVM. Na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.

 

Film 500 godina Judite

Godine 2021. obilježava se 500. obljetnica od tiskanja jednog od najvažnijih djela hrvatske književnosti te prvo djelo u cijelosti napisano na hrvatskom jeziku (na čakavštini), epski spjev Judita koju je napisao otac hrvatske književnosti, Splićanin Marko Marulić. Povodom ove obljetnice, snimljen je kratki promotivni film u produkciji GKMM-a koji ukazuje na važnost i vječnost tog književnog djela bez obzira u kojem se vremenu čitalo.

Izložba će biti otvorena u GKMM Grohote mjesec dana, do kraja kolovoza.

 

 

___________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.