UŠTEDI ENERGIJU
May 16, 2023

ŠOLTA - Putevima antičkih civilizacija do OŠ Grohote

Učenici Osnovne škole Grohote, jedine škole na otoku Šolti, imali su priliku sudjelovati u drugoj projektnoj aktivnosti, a svojoj prvoj međunarodnoj mobilnosti u projektu Putevima antičkih civilizacija, koji se odvija unutar EU Erasmus+ KA2 programa mobilnosti.

 

U okviru ove aktivnosti mobilnosti, koja je trajala od 6. svibnja i završena 13. svibnja 2023., mali Šoltani i njihove voditeljice su posjetili projektne partnere u Privatnoj osnovnoj školi Tvrđava iz Petrovaradina te Narodnom muzeju Zaječar.

Ova suradnja omogućila je učenicima da se upuste u istraživanje antičkih civilizacija kroz raznolike edukativne i kulturne aktivnosti. Nastavak je to suradnje započete 2021. godine kroz Erasmus+ KA1 projekte Mali poduzetnici za zeleni otok čiji je nositelj OŠ Grohote i Inovativnim pristupima do malih ekologa čiji je nositelj POŠ Tvrđava.

U ovoj aktivnosti mobilnosti svoja prva školska međunarodna putovanja iskusili su učenici šestog razreda Karla Begović, Loris Bezić, Nikola Bezić, Toni Kalebić, Tončica Mravak i Karlo Šavorić s voditeljicama Ivanom Čulić Farac, učiteljicom Povijesti i Geografije i Brunom Ovčar, učiteljicom Likovne kulture.

Glavni fokus ove mobilnosti bio je projektna nastava i realizacija predmetnih, međupredmetnih i projektnih ishoda u suradnji s kolegicama Sanelom Puljiz Široki, učiteljicom povijesti i Katarinom Marković, učiteljicom engleskog jezika  u POŠ Tvrđava.

Učenici obje škole, imali su priliku usporediti svoja znanja i iskustva s kolegama iz drugih škola te kroz interaktivne radionice, terenske posjete i predavanja produbiti svoje razumijevanje antičkih civilizacija.

Osim stjecanja novih znanja i vještina, ova mobilnost je omogućila učenicima i razmjenu kulturnih i društvenih iskustava kroz upoznavanje novih ljudi, običaja, proširivanje perspektiva i izgradnju prijateljstava s vršnjacima iz različitih kultura.

 

Učenici stekli izravna iskustva o antičkim civilizacijama i povijesnom naslijeđu

Učenička avantura uključila je posjete značajnim nalazištima poput Felix Romuliane, Viminaciuma, Lepenskog Vira te arheoloških i drugih lokaliteta u Novom Sadu i okolici. Posjet nalazištima Felix Romuliana i Viminacium pružio je priliku upoznati se s ostacima rimskih gradova i otkriti njihovu važnost u prošlosti.

Učenici su imali priliku istražiti antičku arhitekturu, spomenike i ostale značajke ovih povijesnih lokacija. Posjet Lepenskom Viru, koji je poznat kao jedno od najznačajnijih prapovijesnih nalazišta u Europi, omogućio je dublje razumijevanje života prapovijesnih zajednica i razvoja čovječanstva tijekom različitih vremenskih perioda.

Ovaj terenski rad osim što je pružio učenicima priliku za učenje izvan školskih klupa, dodatno je potaknuo njihovu znatiželju, kreativnost i razumijevanje važnosti očuvanja kulturne baštine. Učenici su imali priliku postavljati pitanja, sudjelovati u edukativnim aktivnostima, razgovarati s lokalnim stručnjacima te tako razviti ljubav prema povijesti i kulturnom naslijeđu.

 

 

Projekt dobio priznanje kvalitete nacionalne agencije Fondacija Tempus u Republici Srbiji, a podršku daje AMPEU u Republici Hrvatskoj

Upravljanje projektom, organizaciju aktivnosti, koordinaciju i praćenje provode direktorica Dina Đilas i pedagoginja Brana Nanić ispred POŠ Tvrđava i ravnateljica Mirela Mijić i pedagoginja Tanja Kardum u OŠ Grohote.

Projekt je započeo 1. ožujka 2023. godine i provodite će se do 28. veljače 2025. Ovaj dugoročni projekt pruža priliku za kontinuiranu suradnju i istraživanje antičke povijesti.

 

Treća aktivnost – posjet otoku Šolti

U narednom periodu od 28. svibnja do 3. lipnja 2023. godine, slijedi treća aktivnost u kojoj učenici  i voditeljice iz POŠ Tvrđava posjećuju OŠ Grohote i otok Šoltu.

Tijekom posjeta učenici će imati priliku istražiti antička nalazišta na otoku Šolti, koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti. Planiran je obilazak Arheološkog muzeja u Splitu, lokaliteta Salona, Dioklecijanove palače, Arheološkog muzeja u Zadru, antičkih i povijesnih  lokaliteta u Zadru i Ninu.

U daljnjim aktivnostima, svi uključeni sudionici, učenici i zaposlenici ustanova projektnih partnera, sudjelovat će u izradi trojezičnog digitalnog vodiča za posjećene lokalitete.

Važno je napomenuti da će u izradi vodiča aktivno sudjelovati svi učenici sadašnjih četvrtih, petih i šestih razreda obje škole, a ne samo učenici koji su sudjelovali u mobilnostima.

Kroz suradnički i timski rad, učenici će istraživati povijest, oblikovati tekstove, prikupljati informacije, izrađivati ilustracije i fotografije te stvarati interaktivne elemente za digitalni vodič.

Ova kreativna i interdisciplinarna aktivnost potaknut će učenike na aktivno sudjelovanje, razvoj digitalnih vještina te razumijevanje važnosti očuvanja kulturne baštine. Digitalni vodič vrijedan je resurs za buduće posjetitelje te će ostaviti trajni trag i doprinos učenika promociji antičke povijesti i kulturne baštine.

 

 

Projekt kao poticaj za međunarodnu suradnju

Projektni partneri nastavljaju svoj cilj promicanja međunarodne suradnje i kulturne razmjene među učenicima.

Projekt će, u dvogodišnjem razdoblju koje slijedi, uključiti i ostale zaposlenike sve tri ustanove kako bi doprinijeli kvaliteti i interdisciplinarnosti u različitim fazama i aktivnostima.

Očekuje se da će ovaj projekt biti uspješan primjer dobre prakse i poticaj za buduće slične inicijative u području međunarodne suradnje u obrazovanju.

 

 

 

___________________

 

Autor: Osnovna škola Grohote, otok Šolta

Fotografije: Osnovna škola Grohote, otok Šolta

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram