Stigli novi EU prijedlozi zakona o sjemenu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.07.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Nakon dugotrajne i uspješne nacionalne kampanje projekta “Sjeme je naše ljudsko pravo” udruge Biovrt – u skladu s prirodom, Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske “Život”, stižu nam novi udarci na razini EU.

Povodom predstojeće reforme zakonodavstva o marketingu sjemena, potpisano je skupa s 40ak organizacija Europe koje se zalažu za raznolikost sjemena i agroekologiju. Pismo poslano Europskoj komisiji koje je OVDJEa cijeli apel može se u potpunosti pročitati OVDJE.

Izgleda da Europska komisija drugačije razumijeva pitanja održivosti i prilagodbe na klimatske promjene. Novim nacrtom predstavili su paket zakona koji uključuju novu “Uredbu o EU sjemenu” i prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog inžinjeringa”. Može se pročitati OVDJE

Novi prijedlozi svakako su udarac na poljoprivrednike, bioraznolikost. Također i za nedovoljno istražene tehnologije nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO) proizvedenih novim genomskim tehnikama (NGT). Njima se predviđa značajno oslabljivanje regulativa. To znači da se predlaže da se dio NGT-a deklarira kao konvencionalna proizvodnja čime potrošači ove proizvode neće moći razlikovati od ostalih.

Istog je dana austrijska udruga Arche Noah dala priopćenje koje se može pročitati u nastavku. U ponedjeljak 10. srpnja organiziran je i webinar “EU seed marketing proposal” na kojem je prisustvovao veći broj sudionika. Webinar je trajao puna 4 sata, a pravnica Fulya Batur dala je sve od sebe da sudionicima detaljno prezentira pojašnjenje zakona i novosti koje donose. Nadalje, reagiralo je i Ministarstvo poljoprivrede te poslalo udruzi Biovrt – u skladu s prirodom i ZMAG-u poziv na sudjelovanje u “Radnoj skupini za izradu stajališta” Republike Hrvatske, koja planira krenuti s radom u rujnu.

Priopćenje organizacije Arche Noah:

“Prijedlozi EU potiču monopolizaciju na štetu poljoprivrednika i potrošača”

Bruxelles, Beč, Schiltern – Europska komisija je danas predstavila paket zakonodavstva u vezi s “održivim korištenjem prirodnih resursa”, koji uključuje novu “Uredbu EU o sjemenu” i zakonski prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog inženjeringa”.

“Užasnuti smo ovim napadom na naše sjeme i raznolikost usjeva u Europi,” kaže Magdalena Prieler, službenica za politiku sjemena za ARCHE NOAH u Bruxellesu. “S ovim prijedlozima riskiramo da globalne korporacije steknu potpunu kontrolu nad našom hranom. Ministri poljoprivrede i Europski parlament moraju djelovati kako bi zaštitili poljoprivrednike, potrošače i bioraznolikost!”

Izvor: ZMAG

Ostatak priopćenja može se pročitati na ovoj STRANICI.

Izvor: ZMAG

Naslovna fotografija: Franceso Gallarotti @ Unsplash