UGLJAN – Počinje pražnjenje spremnika za reciklabilni otpad

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.03.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Od srijede, 9. ožujka, Čistoća d.o.o. počet će na području Općine Preko s pražnjenjem spremnika za reciklabilni otpad – s narančastim poklopcem

Spremnici za reciklabilni otpad će se prazniti svaki drugi tjedan prema postojećem rasporedu za odvoz polimera i papira, koji je dostupan na mrežnoj stranici Čistoće – u Općini Preko svake druge srijede – prenosi nasiskolji.hr

Raspored pražnjenja spremnika za reciklabilni otpad dostupan je na POVEZNICI.

Djelatnici komunalne tvrtke Obala i parkovi podijelili su većinu tzv. narančastih spremnika. U nekim domaćinstvima nije bilo korisnika komunalnih usluga te bi ih oni trebali preuzeti. Stoga se mole svi koji nisu preuzeli spremnike za reciklabilni otpad da se jave na broj 091 2863776 i dogovore preuzimanje.

 

U reciklabilne spremnike odlagat će se plastika, metal, papir, staklo, tekstil, otpadno drvo. U spremnike se nikako se ne smiju bacati električni i elektronički uređaji, opasni otpad, glomazni, građevinski i tekući otpad.

 

Usluga pražnjenja i odvoza reciklabilnog otpada NEĆE se naplaćivati, otpad se može odvajati, ali i ne mora nego odlagati refužo.

Ako korisnik želi, može u posebne vrećice odvojiti staklene boce od papira ili tekstila, ali to nije nužno. Od ove godine miješani kućni otpad (stare zelene kante) trebao bi se odvoziti jednom tjedno. Očekuje da će ti spremnici biti rasterećeni uvođenjem tzv. narančastih.

Osim odvajanja otpada, cilj je i da računi za odvoz miješanog kućnog otpada budu manji. Spremnici za otpad će se rasteretiti budući da će svaka imati čip koji će se očitati prilikom pražnjenja i korisnici će plaćati prema tome koliko su mjesečno odložili otpada.

Nabavu spremnika za reciklabilni otpad osigurala je Općina Preko, koja se za taj projekt 2018. godine javila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.

 

__________
Izvor: nasiskolji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.