Uz vlastitu punionicu kod kuće električna vozila se itekako isplate

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.06.2024. - Vrijeme čitanja: 5min

U posljednjih nekoliko godina električni automobili su značajno dobili na popularnosti na razini cijelog svijeta, a posebno na području Europske unije. Ipak, većina se Hrvata i dalje radije odlučuje za motore s unutarnjim izgaranjem.

Tako je najprodavaniji automobil u Hrvatskoj Škoda s 1933 prodana nova automobila u 2023. godini te 12,7 posto tržišnog udjela, a od toga najpopularniji je model bila Škoda Octavia.

Kako je vidljivo na službenim stranicama, Škoda Octavia, čiji je motor na benzin, troši u prosjeku 5,7 litara na 100 kilometara, dok Octavia čiji je motor dizelski troši u prosjeku znatno manje, 4,4 litre na 100 kilometara. Pritom, oba motora imaju jednaku snagu od 110 kW, odnosno 150 konjskih snaga.

Ako uzmemo u obzir da Hrvati godišnje u prosjeku prijeđu 11.817.83 kilometra godišnje za vozila u M1 kategoriji, postavlja se pitanje koliko kupci najprodavanijeg automobila godišnje potroše na gorivo.

Električni automobili: Sve ovisi o tipu vožnje

Nedavno je Vlada izdala priopćenje o novim cijenama goriva. Tako litra osnovnog benzina trenutno stoji 1,49 eura, pet cent manje nego do sada, dok cijena dizela iznosi 1,38 eura po litri, odnosno tri centa manje nego do sada.

Kupac Škode Octavije, čiji je motor na benzin, godišnje u prosjeku potroši oko 680 litara benzina, odnosno oko tisuću eura, što dakako ovisi o tipu vožnje i uvjetima na cesti. S druge pak strane, kupac dizelske Škode Ostavije, koja pri kupnji košta oko tri tisuće eura više, godišnje potroši 520 litara za prelazak gotovo 12.000 kilometara.

Za tu udaljenost će, pak, morati izdvojiti oko 720 eura godišnje. Paralelno, uvidom u detaljan popis električnih automobila i motocikala za koje je podijeljeno najviše subvencija na natječaju, a koje je objavio Fond za zaštitu okoliša, vidljivo je da je na prvom mjestu Tesla Model 3.

Ako uzmemo u obzir standardni raspon Modela 3, snaga motora iznosi oko 211 kW, odnosno 283 konjske snage. I dok dizelska Škoda Octavia u prosjeku ispusti oko 116 g/km, a ona čiji je motor na benzin oko 128 g/km, električni automobil ispusti ravno nula grama CO2 po prijeđenom kilometru.

Električno je jeftinije

Iako proizvodnja samih električnih automobila iziskuje veći ekološki utjecaj, poglavito u kontekstu proizvodnje baterija, kao i njihove ponovne uporabe, u cjelini električni automobili imaju znatno veći potencijal za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš u usporedbi s konvencionalnim vozilima s motorima na unutarnje izgaranje.

No, postavlja se pitanje – ako Teslinim Modelom 3, najpopularnijim električnim vozilom u Hrvata, godišnje prijeđemo hrvatski prosjek od gotovo 12 tisuća kilometara, koliko će nam iznositi računi za struju?

Podsjetimo, Tesla model X, ovisno o uvjetima na cesti i podmodelu, ima procijenjeni doseg oko 560 kilometara s jednim punjenjem u idealnim uvjetima, stoji na njihovim službenim stranicama. Ekipa koja stoji iza specijaliziranog kanala za automobila CarWow, testirala je Teslu X Longe Range vozeći je bez prestanka s jednim punjenjem na različitim tipovima cesta.

Isplati li se kućna punionica za električna vozila?

Navedeni model imao je doseg od 434 kilometra s jednim punjenim, što je više od 100 kilometara manje. Dakle, za putovanje od 12.000 kilometara, Tesla Model 3 trebala bi se napuniti otprilike 28 puta. Pritom, kapacitet baterije navedenog modela iznosi u prosjeku 75 kWh.

Da bismo ovaj model napunili 28 puta morat ćemo potrošiti 2100 kWh električne energije, no kako na području naše zemlje još uvijek nema dostatan broj punionica, korisno je kod kuće imati vlastitu.

Radi se o uređaju koji znatno skraćuje vrijeme punjenja, s obzirom na to da se baterija puni i do pet puta brže u odnosu na standardnu utičnicu. Primjerice, E.ON-ova kućna punionica ujedno uključuje optimizator opterećenja koji uravnotežuje strujno opterećenje i time omogućuje nesmetan rad svih potrošača kućanstva istovremeno.

Koliko to košta?

Korištenjem ove punionice, kako biste napunili spomenuti Teslin model 28 puta, kada je riječ o noćnoj i najpovoljnijoj tarifi najpoznatijeg opskrbljivača u zemlji, potrošit ćete manje od 100 eura. Pritom, ako koristite integrirano rješenje punjenja uz vlastitu solarnu elektranu, potrošit ćete još manje, gotovo ništa. Ušteda je neusporediva.

Dodatno, ova punionica dolazi s intuitivnim sučeljem i mogućnošću daljinskog upravljanja putem pametnih telefona tako da punjenje možete kontrolirati kad god želite. Osim toga, korištenjem ove kućne punionice eliminira se mogućnost iskakanja sklopke.

Radi se o rješenju po principu “ključ u ruke” i to od prve faze, odnosno od izrade glavnog projekta za ugradnju, opcionalnog izvida lokacije pa do same ugradnje i savjeta oko korištenja. Sve navedeno rješava stručna ekipa iz E.ON-a.

Imajući u obzir navedene činjenice, znajući o kakvoj se uštedi zapravo radi, za očekivati je da će i na hrvatskim cestama biti sve više električnih automobila, dok će potreba za punionicama biti još veća.

Izvor: Telegram

Naslovna fotografija: Pexels.com