VELA LUKA – Nakon dvije godine izrađena prometna studija

Objavio: Pokret Otoka - 26.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Ova studija, koja je rezultat dvogodišnjeg rada, predstavlja stručno vođenje ka rješenjima koja će olakšati prometnu situaciju u Veloj Luci.

Vela Luka, predivno obalno mjesto na otoku Korčuli, suočava se s dugogodišnjim izazovima u vezi s regulacijom prometa, pogotovo tijekom turističke sezone kada dolazi do povećane prometne opterećenosti.

Kako bi se nosili s tim problemima, Općina Vela Luka surađuje sa stručnjacima sa Zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti kako bi izradili sveobuhvatnu Prometnu studiju.

Ključna komponenta studije je suradnja s lokalnim zajednicama, a uskoro će biti predstavljena na javnoj raspravi kako bi se čuli prijedlozi i primjedbe mještana.

Jedan od glavnih problema koji se obrađuje u studiji je nedostatak adekvatnih parking prostora. Kroz predložene mjere, Zagrebački Fakultet prometnih znanosti predlaže inovativna rješenja kako bi se osigurali veći parking prostori, posebno uzimajući u obzir potrebe turista koji posjećuju ovo prekrasno mjesto.

Dodatno, studija ističe potrebu za izgradnjom sjeverne zaobilaznice koja bi omogućila bolji protok prometa, posebno tijekom vrhunca turističke sezone. Ta cesta od istočnog ulaza do zapadnog dijela naselja pružila bi učinkovitiju povezanost te rasteretila centralni dio Vele Luke.

Osim toga, planira se nova regulacija prometa u samom centru naselja kako bi se stvorila sigurnija i fluidnija prometna situacija. Svi ovi prijedlozi proizašli su iz temeljitog proučavanja specifičnosti Vele Luke i njezinih prometnih izazova.

Izvor: morski.hr

Foto: Photo by Musa Haef on Unsplash