UŠTEDI ENERGIJU
April 11, 2022

VELA LUKA - Srednja škola izabrana za projekt Europske godine mladih

Srednja škola u Veloj Luci koja broji oko 120 učenika jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj kada je riječ o EU projektima zbog čega je izabrana s još devet hrvatskih srednjih škola za sudjelovanje u projektu Europske godine mladih

Riječ je projektu pod nazivom “Budućnost Europe: Europska godina mladih” koji je pokrenuo europarlamentarac Predrag Fred Matić. U njemu sudjeluje više od 4300 hrvatskih srednjoškolaca, traje do kraja godine, a cilj je da mladi u svojim sredinama prepoznaju i istaknu ključne probleme te iznesu svoje prijedloge kako ih riješiti - prenosi eu.hina.hr

 

Srednja škola Vela Luka Ofelija Dragojević

Uz školu u Veloj Luci, odabrane su i srednje škole iz Vukovara, Čakovca, Velike Gorice, Splita, Slavonskog Broda, Konjščine, Pule, Petrinje i s Krka.

Jedan od ključnih kriterija odabira bila je dosadašnja aktivnost škole u EU projektima, u čemu srednja škola iz Vele Luke, sa svojih oko 120 učenika i 28 nastavnika, prednjači.

Sudjelovanje u ovom projektu za malu je otočnu školu kao što je velolučka posebno značajno.

“Ovaj projekt omogućit će da naši mladi, bez obzira na to što dolaze iz manje sredine, imaju priliku govoriti o svojim problemima i aktivno se uključiti u procese donošenja odluka na europskoj razini”, rekla je za Hinu ravnateljica Srednje škole Vela Luka Ofelija Dragojević.

Velolučka škola, koja postoji od 1952. i obuhvaća gimnaziju i ekonomsku školu te trogodišnje škole za zanimanja kuhara i brodskog mehaničara, već nekoliko godina aktivno sudjeluje u EPAS programu.

Nadalje, prema formalnim kriterijima Europskog parlamenta škola je 2021. ponovno odabrana, već četvrtu godinu, za Školu ambasadora Europskog parlamenta, ističe ravnateljica.

“Prije nešto više od mjesec dana kontaktirao nas je ured eurozastupnika Matića i ponudio nam sudjelovanje u ovom projektu. Naravno, rado smo pristali”, dodaje.

 

Europska godina mladih

Mladi će u sklopu projekta Europska godina mladih raditi na temama iz područja obrazovanja, nezaposlenosti i položaja na tržištu, kulture, sporta, politike, ekologije, a bavit će se i problemima ranjivih skupina mladih.

Svaka škola ima svoju temu, a velolučki će se srednjoškolci konkretno baviti kulturnim i sportskim aktivnostima za mlade. Sami će identificirati ključne probleme i o njima najprije raspravljati s pojedincima, organizacijama i institucijama u svojoj lokalnoj zajednici, a potom i s onima na europskoj razini.

Tako će dobiti priliku iznijeti specifične probleme s kojima se suočavaju mladi na otoku. “To su prije svega nedostatak kulturnih sadržaja, prometna izoliranost, manji broj sadržaja kojima bi mladi upotpunili slobodno vrijeme”, ističe ravnateljica velolučke srednje škole.

Velolučka škola već je najavila da u sklopu ovog projekta planira surađivati s mladima s čitavog otoka, ne samo iz Vele Luke.

“S obzirom na to da naša tema iziskuje komunikaciju s različitim udrugama, pozivamo sve zainteresirane udruge mladih (sportske, kulturne) na otoku na suradnju kako bismo detektirali i pokušali riješiti probleme”, poručili su iz škole u Veloj Luci.

 

Inicijativa Europske komisije

Europska godina mladih je inicijativa koju je Europska komisija pokrenula prošle godine, kako bi mladima dala veći prostor da iznesu svoje probleme i ideje za poboljšanje uvjeta u kojma se obrazuju i provode slobodno vrijeme.

Jedan od razloga pokretanja ove inicijative je i negativan utjecaj pandemije na mlade, posebno na njihovo mentalno zdravlje. Također, cilj je i da se mladi bolje upoznaju s europskim politikama i sudjeluju u kreiranju istih te da se politike za mlade općenito poboljšaju i više uključe u druge politike.

Europski parlament je podržao prijedlog Komisije i krajem prošle godine proglasio 2022. Europskom godinom mladih. Svaka država članica projekte u sklopu ove inicijative provodi na nacionalnoj razini. To uključuje istraživanja, konferencije, debate, informativne i promotivne kampanje, a sve nadgleda Europski parlament.

U petak je u Zagrebu održan drugi sastanak s profesorima i učenicima 10 uključenih škola. Mladi su predstavili svoje radne grupe i promišljanja o temama kojima se bave te stekli osnovni uvid u način funkcioniranja institucija EU-a.

“Veseli me vidjeti entuzijazam učenika i učenica i činjenica da su od početka toliko aktivni govori da će projekt biti uspješan. Cijelu priču vode oni. Ja sam tu samo da im otvorim prostor, a vjerujem da će ga oni dobro iskoristiti”, rekao je Predrag Fred Matić za Hinu.

 

Učenici će se sada posvetiti svojim individualnim radovima koje će predstaviti na završnoj konferenciji u rujnu

Po završetku projekta bit će tiskana i brošura s prijedlozima učenika koju će Matić podijeliti zastupnicima u Europskom parlamentu i drugim osobama koje mogu pomoći mladima u rješavanju detektiranih problema.

“Želimo iskoristiti Europsku godinu mladih da mladi iz Hrvatske ukažu na svoje probleme i predstave ideje kako ih riješiti”, poručili su iz ureda zastupnika Matića i pozvali druge škole, mlade i sve ostale da se svojim projektima uključe u ovu inicijativu.

Više informacija o Europskoj godini mladih na POVEZNICI.

 

__________
Izvor: eu.hina.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram