VIJEST – Tajništvo Čiste energije za otoke EU

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.07.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Tajništvo Čiste energije za otoke EU-a ocijenilo je podnesene prijave na javni poziv za tehničku pomoć otocima EU-a u njihovim projektima

.

 

Tajništvo Čiste energije za otoke EU održalo je 20. travnja webinar o detaljima postupka prijave kako bi otocima pomoglo razjasniti zahtjeve i odgovoriti na njihova pitanja. Otoci su trebali ispuniti obrazac za samoprocjenu kako bi definirali kategoriju potpore: istražiti, oblikovati ili djelovati. Stiglo je ukupno 35 valjanih zahtjeva iz cijele Europe.

Prijave su morale biti predane do 4. svibnja. Tijekom foruma Čiste energija za otoke EU od 20. do 21. svibnja predstavljeni su projekti koji ispunjavaju uvjete za tehničku pomoć. Od 35 prijavljenih zahtjeva, 20 je odabrano za primanje tehničke pomoći, kako je najavljeno u Vodiču za prijavitelje.

Kako bi se odlučilo koji će projekti biti izabrani, tajništvo je stvorilo kriterije ocjenjivanja: opis projekta, utjecaj i ponovljivost, organizacijsku strukturu, angažman dionika i usklađenost s ciljevima tajništva. Jedan od odabranih projekata je bio i e-LAFITI prijavljen od strane DURA-e.

Tajništvo Čiste energije za otoke EU i dalje nudi potporu europskim otocima za daljnji napredak u njihovoj tranziciji čiste energije. Od formuliranja strateških planova energetske tranzicije do studija integracije mreže, regulatorne analize ili pomoći u pronalaženju financiranja za konkretne projekte. Sljedeći poziv za tehničku pomoć bit će objavljen u veljači 2022. godine.

 

 

__________
Izvor: dura.hr
Naslovna fotografija: Pexels.