VIJESTI – Iskaznica za besplatan pomorski prijevoz

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.06.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama, a pravo se odnosi i na pratnju te osobno vozilo

.

 

Zahtjev za Iskaznicu za osobe s invaliditetom korisnici mogu podnijeti putem platforme e-Građani, odabirom usluge u Katalogu usluga, područje Obitelj i život, ili putem ove poveznice. Time je osobama s invaliditetom omogućeno ostvarivanje prava na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama bez potrebe fizičkog slanja zahtjeva.

Za podnošenje zahtjeva putem platforme e-Građani potrebna je vjerodajnica značajne ili visoke razine sigurnosti. Ako je od izdavanja osobne iskaznice podnositelja prošlo više od pet godina zahtjevu je potrebno priložiti fotografiju, dok je uplatu moguće izvršiti putem sustava e-pristojba.

O svim promjenama u zahtjevu korisnik će dobiti obavijest u svoj korisnički pretinac, a iskaznica će biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva.

Ova iskaznica služi za ostvarivanje prava na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama. Njega ostvaruju osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%, gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem, osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja te djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

 

 

__________
Izvor: bug.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.