VIR – Uskršnji program uključuje radionice za najmlađe i biciklijadu od Zadra do Vira

Objavio: Pokret Otoka - 20.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Na otoku Viru, početak proljeća označen je ne samo cvjetnim grančicama i veselim bojama, već i nizom tradicionalnih događaja koji unose duh zajedništva i humanosti.

Od nedjeljne Cvjetnice, kojom počinje Veliki tjedan, pa sve do Uskršnjeg ponedjeljka i tradicionalne Uskršnje biciklijade, Vir je mjesto bogatog kulturnog i društvenog života.

Dan narcisa, koji se tradicionalno obilježava 23. ožujka, ima posebnu humanitarnu notu. Posvećen je oboljelima od raka dojke, podsjećajući nas na važnost zdravlja i podrške onkološkim pacijentima.

Ovogodišnja akcija, pod motom “Zdravlje – moja zlatna medalja”, okuplja ljude na terasi restorana Kotarina, gdje se prikupljaju novčane donacije za nabavku uređaja dijagnostike i liječenje bolesnika. Ova hvalevrijedna inicijativa potiče svijest o važnosti prevencije i rane dijagnostike raka, naglašavajući da je rano otkriveni rak izlječiv.

Cvjetnica, koja se obilježava u nedjelju, 24. ožujka, predstavlja uvod u Veliki tjedan. Procesija od kapelice svetoga Ante do virske župne crkve svetoga Jurja, uz blagoslov grančica palmi, maslina i lovorike, obilježava važan trenutak u kršćanskoj tradiciji, podsjećajući vjernike na događaje koji su prethodili Uskrsu.

Radionica za najmlađe na rasporedu je 27. ožujka, a koncert 31. ožujka

Dječja radionica, planirana za 27. ožujka, donosi radost i zabavu najmlađima. Uz predstavu “Zeko i uskršnja jaja”, te razne kreativne aktivnosti, djeca imaju priliku uživati u veselom ozračju koje prati najavu Uskrsa. Ova aktivnost dodatno obogaćuje ponudu za obitelji na otoku Viru, pružajući priliku za zajedničko druženje i stvaranje uspomena.

Uskršnji koncert, zakazan za 31. ožujka, predstavlja glazbenu poslasticu za sve posjetitelje. Popularni Ivica Sikirić Ićo, donosi atmosferu radosti i zajedništva na virsku rivu. Besplatan ulaz omogućava svima da uživaju u glazbenom programu i pripreme se za nadolazeći Uskrs s osmijehom na licu.

Uskršnja biciklijada, koja se tradicionalno održava 1. travnja, privlači zaljubljenike u biciklizam iz cijele regije. Putovanje od Zadra do Vira predstavlja ne samo sportski događaj već i priliku za druženje i razmjenu iskustava. Tombola s vrijednim nagradama dodatno uzbuđuje sudionike, čineći ovaj događaj nezaobilaznim u proljetnom kalendaru aktivnosti.

Svi navedeni događaji, od Danа narcisa do Uskršnje biciklijade, obogaćuju duh zajedništva, humanosti i radosti na otoku Viru. Kroz kulturna, društvena i sportska zbivanja, lokalno stanovništvo i posjetitelji imaju priliku uživati u bogatoj paleti aktivnosti te stvarati trajne uspomene.

Izvor i fotografije: PRESS Virski list