ZAŠTITA OKOLIŠA – Europski tjedan za smanjenje otpada

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.11.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U cijeloj Europi započeo je Europski tjedan za smanjenje otpada, na razne su se načine zemlje uključile u obilježavanja ovog važnog tjedna

Od 20. do 28. studenog u brojnim se europskim zemlja obilježava Europski tjedan za smanjenje otpada. Riječ je o najvećoj europskoj inicijativi koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom. U Hrvatskoj na manifestaciji sudjeluju četiri grada Zagreb, Rijeka, Pula i Tisno – prenosi green.hr

Na sudjelovanje u ovoj sve važnijoj manifestaciji potiče se sve, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i same građane, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom.

Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu.

 

Europski tjedan za smanjenje otpada u Hrvatskoj

U našoj zemlji na Europski tjedan za smanjenje otpada prijavila su se četiri grada; Zagreb, Rijeka, Pula i Tisno koji će kroz različiti program predstaviti građanima važnost smanjenja otpada. Također i osvijestiti problem gomilanja istog koji je već odavno postao jedna od glavnih prijetnja okolišu.

U Tisnom će primjerice obnoviti dječje igralište na lokalnoj plaži. Igralište će biti obnovljeno ponovno korištenim gumama u obliku različitog voća i povrća i time će odati počast za život važnim oprašivačima. Stari tobogan bit će obojen u obliku pčele, dok će stari zaštitni jastučići ilustrirati košnice. Novo igralište služit će kao interaktivno edukativno igralište. Poticati će djecu na to kako smanjiti, ponovno upotrijebiti i reciklirati različite materijale, kako zaštititi oprašivače i biološku raznolikost biljaka te kako cijeniti hranu koju jedu.

.
Swap party u Zagrebu

U Zagrebu će inicijativa Zelena akcija organizirati swap party, odnosno razmjenu stvari kako bi se ukazalo na cirkularnost i obeshrabrilo životnu filozofiju bacanja neželjenih najčešće odjevnih komada. Ono što se ne uspije zamijeniti, bit će donirano socijalnoj zadruzi Humana Nova. Pula je u svom Repair cafeu Re-Geppetto niz radionica posvećenih kreativnosti i održivosti, a jedna od njih je i kako redizajnirati stari tekstil. Rijeka je za svoje građane pripremila najraznolikije aktivnosti.

 

tjedan

fotografija: GreenHr

 

Novo vrijeme za stare stvari naziv je višednevnog festivala u Rijeci kojim će KD Čistoća u RIPERAJU, kroz 5 različitih aktivnosti i tema namijenjenih za sve dobne skupine, obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada, ponajprije s ciljem podizanja svijesti o smanjenju nastanka otpada. Na taj će način omogućiti razmjenu iskustva, vještina popravljanja te usvajanja praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene. Sudionici ih mogu nadalje primjenjivati u svakodnevnom životu i time doprinijeti kako smanjenju otpada tako i razvijanju održivog društva.

Festival je započeo dana, 22. studenog radionicom Otpad ne stvaraj, stvari popravljaj. Narednih dana slijedi predstava Eko patrola, radionica kompostiranja, radionica recikliranja plastičnih vrećica i još mnogo toga.

Cijeli raspored riječkog tjedna za smanjenje otpada pogledajte na POVEZNICI.

 

__________
Izvor: green.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.