ŽIRJE – Robinzonski turizam na otoku

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.08.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

U uvali Tratinska na zapadnom dijelu otoka Žirja, nalazi se “Robinzon zuri”, male dalmatinske kućice koje služe za smještaj robinzonskih turista

Potpuno drugačiji vid turizma događa se na otoku Žirju. Ekološki aktivist Anton Dobra često čisti smeće koje mu stiže na otok, a ne manjka mu ideja da Žirje učini zanimljivim i turistima. Gosti dolaze na Žirje da trče, izbjegavaju tehnologiju i nauče kako se čisti riba – prenosi morski.hr

 

Robinzonski turizam

U uvali Tratinska na zapadnom dijelu otoka Žirja, nalazi se “Robinzon zuri”, male dalmatinske kućice koje služe za smještaj robinzonskih turista koji žele pobjeći od civilizacije. Netaknuta priroda, bistro plavo more, divlje mediteransko bilje, mogućnost hvatanja i spremanja svježe ulovljene ribe su čari robinzonskog turizma koje vam nudi ovaj neobičan domaćin.

– Pa sve smo drugačije malo osmislili. Takve goste i imamo. Aktivne od djece do starijih. Željnih avantura i robinzonskog turizma. Živimo kao u jednoj maloj zajednici, izbjegavamo tehnologiju, a puno vremena provodimo u prirodi, u dugim šetnjama – kazuje Anton Dobra.

 

Bogat biljni svijet otoka

Na otoku je zabilježeno 485 biljnih vrsta, a na obalama Žirja još 253 alge. Od njih se izdvaja šest vrsta orhideja, poput Limodorum abortivum i mnogih ljekovitih i aromatičnih biljaka. Prevladava makija koja se koristi za ispašu, a značajno je i prisustvo borove šume i sitne divljači.

Od poljoprivrednih kultura masline, vinove loze, smokve, pet sorti šljiva i badema uzgajaju se uglavnom na plodnom polju smještenom u unutrašnjosti otoka, ali i u suhozidima koji su jedan od najslikovitijih motiva krajolika.

Aktualni je i projekt spašavanja zelene šljive (malog prstena, vodeće potrošačke vrste), a vodeno područje otoka poznato je po povijesnim lovištima koralja i brojnim ribolovnim terenima.

 

Osjećaj slobode na Žirju

– Žirje ima 7 označenih vrhova, speološke jame, ostatke dvorca iz Bizantskog carstva, 29 predivnih uvala tako da svakodnevno svoje goste vodimo na neke izlete, duge šetnje, sa djecom radimo treninge, motiviramo ih na zdrav i sportski život. Edukacije traju cijeli dan, učimo ljude kako se čisti riba, peče na gradelama tako da već ujutro od 6 sati nam kreće aktivnost.

Osjećaj slobode na Žirju, drugačiji vid turizma, posvećenost gostima, branje ljekovitog bilja za vlastite potrebe je ono što nam goste vraća svake godine i rezervacije godinu za godinu. Imamo goste od 7 do 77 godina kojima se nije teško ustati ujutro u 6 i dva tri sata lutati po brdima ili odrađivati prave sportske treninge ako žele. Naravno i u moru smo aktivni, supovi, plivanje, ronjenje – kazuje domaćin koji poručuje da su sve ove aktivnosti osmislili za one ljude koji se doista žele odmoriti sa svojom obitelji u vlastitom miru.

Žirje je definitivno otok na koje treba doći, a ovaj domaćin će vam zasigurno pomoći upoznati otok, prirodu u odmoru na Mediteranu kakav je nekad bio.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay