UŠTEDI ENERGIJU
March 20, 2023

BRAČ - Velik odaziv građana na tribini o gospodarenju otpadom

Odličan odaziv građana na tribini o gospodarenju otpadom, koja se održala u Sutivanu, u srijedu 15. ožujka, jasan je znak da se polako, ali sigurno razvija svijest o važnosti održivog gospodarenja otpadom, posebno ukoliko se o toj temi promišlja u kontekstu jedne male otočne zajednice, kao što je Sutivan.

 

No, prepoznali su sudionici tribine, taj kontekst potrebno je proširiti na cijeli otok Brač, a potom i Dalmaciju. Tako bi se uistinu stvorio sustav koji funkcionira. Jer, otpad prikupljen u Sutivanu ne ostaje u Sutivanu, a dugoročno ni na samom otoku. Odvojeno prikupljeni otpad dalje se ne može plasirati na tržište. Troškovi plasmana takvog otpada s otoka na kopno i dalje, znatni su, a korist minimalna. Zbog toga čitav sustav odvojenog prikupljanja otpada, barem na otoku, ne funkcionira kako je zakonom i propisima zamišljeno.

Upravo se o sustavu gospodarenja otpadom, i zakonskim okvirima koji definiraju taj sustav, najviše i raspravljalo na tribini. Ukazalo se na brojne njihove nedostatke koji bitno umanjuju smislenost edukacija koje se fokusiraju na važnost i načine odvajanja otpada.

“Općina planira u naredne dvije do tri godine u potpunosti opremiti i osposobiti sustav gospodarenja otpadom na području Sutivana, unatoč tome što sam sustav na razini države ne funkcionira.” ističe načelnik Općine Sutivan, Ranko Blažević. “Na plažama ćemo postaviti 10 instalacija ribe Goby kako bi se u njih prikupljao plastični otpad s plaža, a pripremamo i rješenje za opuške.”

 

Potrebno je mijenjati mentalitet ljudi

No, kako ističe jedan od sudionika tribine - ni to nije dovoljno. Nužno je mijenjati mentalitet ljudi, ako ne edukacijama, onda kažnjavanjem. Općina Sutivan do sada je naplatila tek dvije kazne zbog nepropisno odloženog otpada i u tom smislu planira povećanje aktivnosti kako bi se i na taj način regulirao problem gospodarenja otpadom.

A problemi su raznoliki - od korištenja zaštićenog kulturnog dobra kao odlagališta otpada, do zatrpavanja kontejnera u rubnim dijelovima naselja otpadom iz susjednih naselja, koja zbog drugačijeg sustava gospodarenja otpadom, drugačije taj otpad naplaćuju svojim građanima koji ga onda, uštede radi, odlažu u susjednu općinu.

 

Pri rješavanju problema potrebno uzeti u obzir specifičnosti MALIH sredina

Dok se ovi problemi ne riješe na razini sustava koji u obzir uzima specifičnost malih sredina kao što je Sutivan, ali i pitanja odvoza otpada s otoka, jedino što preostaje jest, zaključili su sudionici tribine, ukazivati na važnost osobne odgovornosti u kontekstu gospodarenja otpadom. Potrebno je otočane informirati i educirati o načinima smanjenja količine proizvedenog otpada.

 

U planu još javnih tribina, a o tome smo pisali u članku:

Zeleni Brač ide dalje - dođite na tribine o gospodarenju otpadom!

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografije: zelenibrac.eu

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram