EU PARLAMENT – Izglasan proračun za 2022.: prioriteti su klima, zdravlje i mladi

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.12.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Europski parlament izglasao je u proteklog tjedna proračun za 2022. godinu i potvrdio da su mu prioriteti prevladavanje klimatske i zdravstvene krize i mjere za mlade

Za programe zdravlja, istraživanja, borbu protiv klimatskih promjena, mala i srednja poduzeća te mlade, zastupnici su uspjeli osigurati 479.1 milijun eura dodatne potpore više u odnosu na Komisijin prijedlog. Dogovorene su obveze u visini od 169,5 milijardi eura te plaćanja od 170,6 milijardi eura – prenosi eu.hina.hr

.
Osnovni je cilj program oporavka od pandemije

Kako bi proračun bio skrojen da podrži i gospodarstvo i regije i građane „preuzeli smo neke obveze“ rekao je izvjestitelj za ovu temu, hrvatski zastupnik i član grupacije europskih pučana Karlo Ressler i kao osnovni cilj naveo program oporavka od pandemije.

„Imamo potrebu za snažnim proračunom oporavka prve godine kada imamo dodatna sredstva iz programa za obnovu“, izjavio je Ressler.

Kroz program EU4Health osigurano 65 milijuna eura za podršku za cijepljenje unutar i izvan Europske unije. Za program Obzor Europa usmjeren na znanost i istraživanje osigurano je 100 milijuna eura. Osigurana su i sredstva za Erasmus+ te za oporavak i konkurentnost malih i srednjih poduzeća, a za program za akcije zaštite okoliša i klimatske akcije LIFE ostvareno je povećanje od 50 milijuna eura.

.
Sredstva za pomoć pri rješavanju eskalirajućih izazova s migracijama na vanjskim granicama

“Imat ćemo više sredstava za fond za azil i migracije, ali i za upravljanje granicama, što će pomoći rješavanju eskalirajućih izazova s migracijama na našim vanjskim granicama”, kazao je Ressler te dodao da će humanitarni fondovi voditi računa o tim izazovima.

Povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Johannes Hahn pohvalio je postizanje dogovora između Vijeća i Parlamenta u vezi proračuna ocijenio, “prvi put imamo više sredstava za plaćanja nego za obaveze”, rekao je.

__________
Izvor: eu.hina.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.