KLIMATESKE PROMJENE – COP26 iskorak ka ispunjenju klimatskih ciljeva

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Konferencija o klimatskim promjenama COP26 koja se ovaj mjesec održala u Glasgowu nije riješila klimatsku krizu niti je to mogla postići, ali predstavlja jasan napredak u tom smjeru

Konferencija o klimatskim promjenama COP26 koja se ovaj mjesec održala u Glasgowu nije riješila klimatsku krizu niti je to mogla postići, ali predstavlja jasan napredak u tom smjeru – prenosi eu.hina.hr

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2021. održana je u Glasgowu početkom studenog. Gostovali su razni stručnjaci, znanstvenici, predstavnici gospodarskog sektora, ali i ekološki aktivisti iz cijelog svijeta. Taj je skup trebao „dovesti ciljeve iz Pariza nadohvat ruke i u tome je uspio“, rekao je povjerenik Timmermans. Referirajući se na Pariški sporazum iz 2015., prvi dogovor u povijesti čovječanstva kojim su se svjetske države obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova.

.
Globalni konsenzus o ograničavanju rasta temperature na planetu na 1.5 stupnjeva

„Sada imamo globalni konsenzus o ograničavanju rasta temperature na planetu na 1.5 stupnjeva. Prije samo nekoliko tjedana mantra je bila ispod 2 stupnja“, objavio je Timmermans. Dodao da je veliki uspjeh što će države već iduće godine morati ažurirati svoje takozvane nacionalne utvrđene doprinose (NDC) i donijeti ambicioznije planove o smanjenju emisija. Prije Glasgowa države su to morale činiti svakih pet godina.

Međutim, dio analitičara bio je nezadovoljan ublažavanjem formulacije o ugljenu u konačnom dogovoru postignutom u Škotskoj. Kina i Indija u posljednji su tren intervenirale da se u tekstu “napuštanje ugljena” zamijeni “postupnim napuštanjem ugljena”.

Lidia Pereira, koja je bila članica izaslanstva EP-a u Glasgowu rekla je za Hinu kako je “ambicija bila veća. Mislim da smo napravili dobar korak naprijed prema onome što moramo postići“. Dodala da je „Europa bila jedini kontinent koji je u Škotsku došao s ispunjenom domaćom zadaćom – izglasanim zakonom o klimi, zelenim planom i odlukom o smanjenju emisija za 55 posto do 2030. Godine“.

.
Klimatske politike ne mogu se nametati, no može se vršiti pritisak na svjetsko tržište

Supredsjedatelj kluba Zelenih u Europskom parlamentu Philippe Lamberts također je sudjelovao na skupu, u razgovoru s Hinom istaknuo je da je „EU za ispunjenje klimatskih ciljeva učinio puno više od ostalih svjetskih sila“. „Ne može se nikome izravno nametati klimatske politike“, smatra Lamberts, „ali može se stvarati pritisak uvjetovanim pristupom na jedinstveno tržište na kojem svi žele trgovati“ zaključio je.

Više od konferencije u Glasgowu očekivali su i zastupnici iz kluba Renew Europe, rekao je član Valter Flego, hrvatski zastupnik.”Razvijene zemlje su već kršile svoja klimatska obećanja. U Glasgowu se nije trebalo pozivati. Trebalo se obvezati“, istaknuo je. Flego je naglasio da „ekologija nije jeftina“. Zato mora ići ruku pod ruku s ekonomijom te da se stoga mora pomoći zemljama u razvoju kojima se obećalo 100 milijardi dolara pomoći godišnje do 2020. Prošle godine ta su sredstva iznosila 80 milijardi dolara.

__________
Izvor: eu.hina.hr
Naslovna fotografija: Pexels.