UŠTEDI ENERGIJU
September 29, 2021

MURTER - Lokva na otoku Murteru dobila je oznaku za močvarno područje

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. rujna  Lokva na otoku Murteru dobila je oznaku za močvarno područje, što omogućava njenu daljnju zaštitu u budućnosti

„Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju 'otoke unutar otoka' i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena - prenosi jutarnji.hr.

.
Zajednički napor udruga Hyla, Argonauta i Tatavaka,  TZ-ova Zlarin i Jezera te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Nestanak vlažnih staništva svijeta bio je glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske“, istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Otočna vlažna staništa, kako pojašnjavaju u WWF Adriji, među najugroženijim su staništima Sredozemlja. Nekada su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke. Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana.

Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća, kako ističu ovoj organizaciji, uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

.
Osvještavanje javnosti događa se kad ojača zastupljenost močvarnih staništa zaštitom na nacionalnoj razini

Matea Jarak istaknula je kako žele osvijestiti javnost o važnosti vlažnih staništa na otocima, ojačavajući njihovu zastupljenost u legislativi i štiteći ih na državnoj razini.

“U posljednje smo tri godine obilježili 150 različitih vlažnih staništa na otocima, koje planiramo očuvati kao riznice biljnog i životinjskog svijeta i podsjetnike na tradicije naših otoka. Lokalno stanovništvo, kao i domaći i strani turisti, zaslužuju uživati u uređenim lokvama na otoku Zlarinu i u Jezerima na otoku Murteru.“, istaknula je Jarak.

Nadalje navode kako je ikona autora Tomislava Tukovića s čapljom u svom vlažnom staništu postavljena na otocima Zlarinu i Murteru u sklopu projekta MedIsWet2 koji WWF Adria provodi u suradnji s udrugom Hyla. U idućim mjesecima tu ikonu planiraju postaviti i na druga vlažna staništa u Hrvatskoj.

..
Bioraznolikost u Europi

Dodajmo kako je Europski parlament usvojio u lipnju 2021. rezoluciju kojom traži obvezujuće ciljeve kako bi se zaustavili i preokrenuli trenutačni trendovi smanjenja bioraznolikosti u Europi, a i šire u svijetu. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. jedna je od ključnih inicijativa europskog zelenog plana, ona je jedan od dokumenata koji je, zajedno s drugim politikama, na tragu oblikovanja promjena kako bi se zaštitila priroda i očuvali staništa i vrste.

Novom strategijom o bioraznolikosti do 2030. Europska unija postavlja nove ciljeve u ovom desetljeću. To uključuje proširenje postojeće mreže zakonski zaštićenih područja kako bi se pokrilo najmanje 30 posto kopnenog i morskog područja EU-a, te postavljanje pravno obvezujućih ciljeva EU za obnovu prirode i degradiranih ekosustava.

__________
Izvor: jutarnji.hr
Naslovna fotografija: WWF Adria

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram