MURTER – Lokva na otoku Murteru dobila je oznaku za močvarno područje

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.09.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. rujna  Lokva na otoku Murteru dobila je oznaku za močvarno područje, što omogućava njenu daljnju zaštitu u budućnosti

„Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena – prenosi jutarnji.hr.

.
Zajednički napor udruga Hyla, Argonauta i Tatavaka,  TZ-ova Zlarin i Jezera te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Nestanak vlažnih staništva svijeta bio je glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske“, istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Otočna vlažna staništa, kako pojašnjavaju u WWF Adriji, među najugroženijim su staništima Sredozemlja. Nekada su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke. Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana.

Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća, kako ističu ovoj organizaciji, uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

.
Osvještavanje javnosti događa se kad ojača zastupljenost močvarnih staništa zaštitom na nacionalnoj razini

Matea Jarak istaknula je kako žele osvijestiti javnost o važnosti vlažnih staništa na otocima, ojačavajući njihovu zastupljenost u legislativi i štiteći ih na državnoj razini.

“U posljednje smo tri godine obilježili 150 različitih vlažnih staništa na otocima, koje planiramo očuvati kao riznice biljnog i životinjskog svijeta i podsjetnike na tradicije naših otoka. Lokalno stanovništvo, kao i domaći i strani turisti, zaslužuju uživati u uređenim lokvama na otoku Zlarinu i u Jezerima na otoku Murteru.“, istaknula je Jarak.

Nadalje navode kako je ikona autora Tomislava Tukovića s čapljom u svom vlažnom staništu postavljena na otocima Zlarinu i Murteru u sklopu projekta MedIsWet2 koji WWF Adria provodi u suradnji s udrugom Hyla. U idućim mjesecima tu ikonu planiraju postaviti i na druga vlažna staništa u Hrvatskoj.

..
Bioraznolikost u Europi

Dodajmo kako je Europski parlament usvojio u lipnju 2021. rezoluciju kojom traži obvezujuće ciljeve kako bi se zaustavili i preokrenuli trenutačni trendovi smanjenja bioraznolikosti u Europi, a i šire u svijetu. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. jedna je od ključnih inicijativa europskog zelenog plana, ona je jedan od dokumenata koji je, zajedno s drugim politikama, na tragu oblikovanja promjena kako bi se zaštitila priroda i očuvali staništa i vrste.

Novom strategijom o bioraznolikosti do 2030. Europska unija postavlja nove ciljeve u ovom desetljeću. To uključuje proširenje postojeće mreže zakonski zaštićenih područja kako bi se pokrilo najmanje 30 posto kopnenog i morskog područja EU-a, te postavljanje pravno obvezujućih ciljeva EU za obnovu prirode i degradiranih ekosustava.

__________
Izvor: jutarnji.hr
Naslovna fotografija: WWF Adria