Poziv hotelijerima: sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada

Objavio: Martin Tuđen - 01.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je Javni poziv za sufinanciranje nabave opreme za sprječavanje stvaranja biootpada u hotelima.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u hotelima. Cilj ovog poziva je potaknuti hotelski sektor na usklađivanje s europskim politikama. Jedan od ciljeva je uspostaviti učinkoviti sustava gospodarenja otpadom, u skladu s načelima održivog razvoja i zaštite okoliša.

Nabava uređaja

Ključ za učinkovito gospodarenje otpadom je sprječavanje njegovog nastanka. Za velike sustave poput hotela, preporučuje se nabava uređaja koji smanjuju količinu biootpada, odnosno otpada od hrane.

Uređaji za sprječavanje i smanjenje biootpada pametna su rješenja za gospodarenje otpadom i očuvanje prirodnih resursa. Interzero već više od 30 godina razvija integrirane usluge zaštite okoliša za klijente iz raznih industrija, a u hotelijerskoj industriji smo predvodnici rješenja za sprječavanje nastanka biootpada. Primjer dobre prakse je naša suradnja s Valamar Rivierom, koja je u svoja dva hotela, Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel i Dubrovnik President Valamar Collection Hotel, instalirala električne kompostere HARP CX10 koji u roku od 24 sata biootpad pretvore u visoko vrijedan kompost.”, rekao je Robert Sedlar, voditelj prodaje u kompaniji Interzero d.o.o.

Važnost električnih kompostera

Električni komposteri su uređaji koji ne zahtijevaju priključak vode i ne opterećuju sustav otpadnih voda. Oni proizvode supstrat koji, prema analizama ovlaštenih laboratorija, poboljšava tlo. Ovaj supstrat može se koristiti za prihranu zelenih površina, ali i maslinika, vinograda i voćnjaka.

Vrijednost uređaja za gospodarenje otpadom prepoznala je i vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj, Valamar, koja veliku pažnju posvećuje održivom turizmu i društveno odgovornom poslovanju. Naglasak stavljaju na obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom, lokalno proizvedenu hranu te održivost u lancu opskrbe.

Pored uređaja za smanjenje biootpada i električnih kompostera, kompanija Interzero svojim klijentima nudi podršku u razumijevanju i implementaciji ESG standarda te savjetovanje pri izradi ESG izvješća, od odabira podataka do izrade konačne verzije dokumenta. Interzero je međunarodna kompanija koja se temelji na principima kružne ekonomije, sprječavanja rasipanja otpada i očuvanja prirodnih resursa.”

„U skladu sa svojom ESG strategijom te ciljevima do 2026. godine Valamar ulaže značajne napore u cilju smanjenja biootpada. Osim aktivnosti na smanjenju otpada u nastajanju jedna od ključnih mjera je ulaganje u uređaje za kompostiranje s pomoću kojih se iz biootpada stvara visoko vrijedan kompost koji se kasnije koristi u uređenju zelenih površina Valamarovih hotela, ljetovališta i kampova. U protekloj godini u objektima Valamara kompostirano je 347 tona biootpada, a cilj je do kraja 2026. godine biokompostiranjem obrađivati cjelokupni biootpad iz kuhinja i restorana.“ – kazao je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru.

Podrška u ESG standardima

Pored uređaja za smanjenje biootpada i električnih kompostera, kompanija Interzero svojim klijentima nudi podršku u razumijevanju i implementaciji ESG standarda. Isto tako, nudi i savjetovanje pri izradi ESG izvješća, od odabira podataka do izrade konačne verzije dokumenta. Interzero je međunarodna kompanija koja se temelji na principima kružne ekonomije, sprječavanja rasipanja otpada i očuvanja prirodnih resursa.

_______________________________

Izvor: dalmacijadanas.hr

Naslovna fotografija: Image by Jan Claus from Pixabay