SILBA – Održana peta radionica suhozidne gradnje u organizaciji SEA Silba Environment Art

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.08.2020. - Vrijeme čitanja: 4min

Petu godinu za redom umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art pod stručnim vodstvom udruge Dragodid organizira radionicu suhozidne izgradnje

Pet mentora i deset sudionika u sklopu ove je radionice podiglo suhozid od samog početka do kraja te još jednu kaparetu. Kapareta je stožasti suhozid u koji se sade kapare, a koji je ime dobio po uzoru na silbensku Toretu – prenosi Zadarski list.

.
Mocire ili suhozidi sastavni su dio pejzaža svakoga jadranskog otoka, posebice malih otoka u zadarskom arhipelagu

Oni su rezultat brojnih sati, dana i mjeseci mukotrpnog rada na vrućinama, buri, kiši, vrijednih žuljavih ruku koje su ih podignule kako bi štitile i razdvajale »podanke« dragocjene zemlje. Mocire, odnosno suhozidi, ponosno su stajali kao ostavšina predaka te činili prepoznatljivu vizuru otoka, ali zub vremena ih je počeo nagrizati te je velik broj njih počeo propadati i rasipati se. Kako bi se spasili suhozidi od propasti kao i sačuvalo te prenijelo znanje o izgradnji suhozida, pokrenute su razne radionice. Jedna od njih održala se proteklog vikenda na Silbi gdje je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art organizirala je još jednu, petu po redu, radionicu suhozidne gradnje, već pet godina pod voditeljstvom udruge Dragodid.
.

.
– Ove godine pet mentora i desetak sudionika gradili su suhozid od samog početka do kraja te još jednu kaparetu, stožasti suhozid u koji se sade kapare, a koji je ime dobio po uzoru na silbensku Toretu. Kao mentori iz Dragodida sudjelovali su Mislav Tovarac, Mario Švencbir, Mario Zaccaria i Maja Frajsig, a radionica je, kao i svake godine, počela od teorijskih osnova, nakon čega su polaznici krenuli na teren te su teorijsko znanje prenijeli u praksu. Radionice su namijenjene i početnicima, koji se s ovom vrstom gradnje još nisu susreli, ali i onima koji su suhozide već radili i popravljali, djeci i odraslima, rekla nam je Natasha Kadin, iz Mavene, pod čijim je krilom organiziran projekt odnosno platforma Sea Silba.

.
SEA Silba Environment Art

– Silba Environment Art je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao »otok umjetnika« jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi. 2010. godine osnovali smo neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprjeđenja života na otoku, rekla nam je Kadin, voditeljica ovog projekta. Dodala je kako su ovaj projekt podržali Grad Zadar i Ministarstvo kulture kroz platformu SOS Silba Off Season, a agencija Mia Tours već 10 godina sponzorira putovanja Princom Zadra.

.
Udruga Dragodid

Natasha Kadin pojasnila je kako je udruga Dragodid osnovana još 2007. godine, a počeci djelovanja sežu u 2002. godinu, kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Dodala je kako su danas prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama. Sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki. Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija.

Udruga Dragodid bila je i hrvatski predvodnik  međunarodne akcije koja je umijeće suhozidne gradnje 28. studenoga 2018. upisala na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Bio je to odgovor na zajedničku međunarodnu nominaciju Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske pod nazivom ”Art of dry stone walling, knowledge and techniques”. Više pročitajte u Pokretovom izvještaju ”UNESCO – Umijeće suhozidne gradnje zaštićena je nematerijalna kulturna baština čovječanstva!

__________
Izvor: Zadarski list
Naslovna fotografija: SEA Silba Environment Art