TAJNIŠTVO ZA OTOKE – U Zagrebu održan sastanak dionika u energetskoj tranziciji hrvatskih otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.09.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

U srijedu, 7. rujna, u Zagrebu je održan nacionalni sastanak dionika tranzicije hrvatskih otoka na čistu energiju

Cjelodnevno događanje otvorila je državna tajnica Spomenka Đurić, a predstavnici Tajništva za otoke nastavili su priču o preprekama koje su prepoznali u suradnji sa otočkim dionicima te naputcima koje su pronašli kako bi prevladali te prepreke, a koje su prikazane u radnoj verziji studije ”Hrvatski otoci – Regulatorne prepreke i preporuke za prijelaz na čistu energiju”.

.
Organizatori događanja su Inicijativa za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji te Uprava za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU

Sastanku su prisustvovali sudionici iz brojnih sektora važnih za provedbu energetske tranzicije otoka: predstavnici vodećeg konzorcija Inicijative za čistu energiju EU otoka, predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, predstavnici Hrvatske regulatorne energetske agencije, otočni koordinatori i predstavnici lokalnih i regionalnih razvojnih agencija otočnih županija, predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Instituta Hrvoje Požar, gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske i mnogi drugi.

.
Prepreke i potencijalna rješenja

Sudionici su se bavili sljedećim pitanjima:

  • Kakva je budućnost energetske tranzicije na otocima?
  • Kako ćemo je financirati?
  • Što nas čeka u novom programskom razdoblju?
  • Tko će raditi na provedbi tranzicije?
  • Koje su barijere, koji su potencijali i kako ćemo zajedno podržati tranziciju na otocima?

Komunicirajući i surađujući sa stanovnicima otoka, stručnjacima, otočnim dionicima i relevantnim institucijama te uz potporu regionalnog partnera, Pokreta Otoka, Tajništvo za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji definiralo je niz barijera, ali i predlažilo raznolika rješenja koja će biti prikazana u finalnoj verziji studije ”Hrvatski otoci – Regulatorne prepreke i preporuke za prijelaz na čistu energiju”. Studija će biti objavljena u prosincu 2022. godine.
.

.

_____________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pokret Otoka