Slika uvodna otoka Otok Korčula

OPĆI PODACI

14.594 stanovnika 

271.4 km2 

II. skupina otoka

E-MOBILNOST

Javna punionica – Grad Korčula
Eurotank
A: Ante Starčevića 49
20260, Korčula

Privatna punionica – Grad Korčula
Korcula Hill d.o.o.
A: Žrnovo 657
20275, Žrnovo

Druge punionice u blizini:

Orebić 
A: Kralja Petra Krešimira IV 107,
20250, Orebić

Viganj
A: 20267 Viganj

RECIKLAŽNA DVORIŠTA

Reciklažno dvorište Vela Luka
A: Ulica 43 br. 50B, Vela Luka

Reciklažno dvorište Lumbarda
Komunalno trgovačko društvo Mindel d.o.o.
A: Lumbarda 493, 20263 Lumbarda

Reciklažno dvorište Blato
EKO d.o.o. – za obavljanje komunalnih djelatnosti
A: Lumbarda 493, 20263 Lumbarda

STRATEŠKI I RAZVOJNI DOKUMENTI

Plan tranzicije prema čistoj energiji

Prosinac 2019.

Akcijski Plan tranzicije prema čistoj energiji otoka Korčule strateški je i planski dokument
tranzicijskog procesa prema čistoj energiji koji opisuje dekarbonizaciju otoka Korčule prema Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Preuzmite dokument

SECAP -Sustainable Energy and Climate Action Plan

Ožujak 2021.

Ovaj dokument podrazumijeva izradu „Akcijskog plana održivog energetskog razvoja i prilagodbe
klimatskim promjena otoka Korčule“ kao jednog od ključnih dokumenata cijelog Projekta. Kvaliteti i
kompleksnosti ovog dokumenta pridonijele su prethodno provedene projektne aktivnosti, posebno
procjena sektorskih ranjivosti i rizika (RVA) te izrada nultog i optimalnog klimatskog scenarija.

Preuzmite dokument

REPORT-Technical Assistance Gamechanger-Cres, Lošinj, Korčula

Veljača 2023.

Projekt, “SOLAR islands”, predstavlja zajedničku inicijativu lokalnih zajednica otoka Korčule, Cresa i Lošinja za pokretanje izgradnje komunalnih solarnih elektrana putem modela zajedničkog ulaganja.

Projekt je nagrađen priznanjem u prvom CE4EUislands Gamechanger nagradom za dodatnu tehničku podršku. Tehnička podrška obuhvatiti će sljedeće dvije glavne zadaće: Pružiti uvide o organizaciji sustava financiranja putem zajedničkog ulaganja, te pružiti podršku u procjeni rizika projekta.

Preuzmite dokument

EUIslands – Korcula PVFeasibility

Siječanj 2020.

Studija izvodiljivosti i idejno riješenje za fotonaponsku elektranu na otoku Korčuli.

Preuzmite dokument

PODACI O ELEKTROENERGETSKOJ MREŽI

Cijelom dužinom poluotoka Pelješca i otoka Korčule paralelno se protežu 35 kV i 110 kV mreža koje povezuju trafostanice Blato (TS 110/35 kV Blato) i Ston (TS 110/35 kV Ston). 110 kV i 35 kV mreža su dominantno zračne izuzev podmorske dionice između Korčule i Pelješca.

U redovnom pogonu napajanje TS 35/10 kV se vrši radijalno od TS 110/35 kV Blato prema TS 35/10 kV Blato i TS 35/10 kV Korčula odnosno od TS 110/35 kV Ston prema TS 35/10 kV Janjina, T35/10 kV Pijavičino i TS 35/10 kV Zamošće.


Između TS 35/10 kV Zamošće i TS 35/10 kV Korčula raspoloživa je 35 kV podmorska kabelska veza preko koje se može osigurati djelomično rezervno napajanje. 110 kV vodom su povezane TS 110/35 kV Ston i TS 110/35 kV Blato pri čemu se smjer napajanja u redovnom pogonu najčešće od TS 110/35 kV
Ston prema TS 110/35 kV Blato.

Potrošnju el. energije karakterizira značajan utjecaj turističke sezone (srpanj-kolovoz), te se izrazito maksimalno opterećenje javlja u ljetnim mjesecima.

BRODSKE LINIJE

TRAJEKTNE LINIJE

BRZOBRODSKE LINIJE

Na Korčulu se trajektom može doći iz nekoliko lokacija: Split, Dubrovnik, Orebić, Hvar, Ubli (Lastovo), Mljet, Milna (Brač), Šipan.

Na otoku Korčuli postoje dva glavna trajektna pristaništa, Dominče koja se nalazi 2 km od grada Korčule i trajektna luka u Veloj Luci koja se nalazi u centru grada. Pored njih, postoje katamaranska pristaništa u Prigradici i u luci u centru grada Korčule.

SPLIT-BOL-HVAR-KORČULA(grad Korčula)-DUBROVNIK 4h 40 min
Jadrolinija, trajekt br. 9811s

SPLIT-KORČULA (Vela Luka)-LASTOVO 3h
Jadrolinija, trajekt br. 604

SPLIT-HVAR-KORČULA (Vela Luka)- LASTOVO 2h 20 min
Jadrolinija, trajekt br. 9604

OREBIĆ-DOMINČE 15 min
Jadrolinija, trajekt br. 634

NAJNOVIJE VIJESTI

Mještani Vela Luke i Pučišća bore se protiv zagađenja mora

/ Vrijeme čitanja: 1min
Kako bi smanjili onečišćenje na svojim plažama, poslali su dopise lokalnim vlastima u kojima ih traže za pomoć i akciju za konačno smanjenje otpada iz mora, a ovaj plakat postavili su u svojim mjestima kako bi osvijestili svih o ovom gorućem problemu. Pridružite se našim otočanima i svakodnevnim navikama pomozite očuvanju okoliša za buduće generacije.

KORČULA: Učenici korčulanskih škola naučili kako prepoznati dezinformacije i zaustaviti njihovo širenje

/ Vrijeme čitanja: 1min
Na radionici povodom Dana Europe, više od 60 učenika iz Korčule i okolice učilo je o dezinformacijama i kako se protiv njih boriti, pod vodstvom prof. dr. sc. Mate Brautovića. Povodom Dana Europe 09. svibnja, prošli se petak 10. svibnja, u organizaciji Europe Direct centra Korčula u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali, održala radionica “Dezinformacije i fake news” na kojoj

Javni poziv za sudjelovanje u manifestaciji “Luško lito 2024.”

/ Vrijeme čitanja: 2min
Općina Vela Luka, poznata je po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i živopisnom ljetnom ozračju. U skladu s tim poziva udruge, ustanove i klubove s područja općine da se pridruže u programu manifestacije “Luško lito 2024”. Ovaj javni poziv otvara vrata za raznolike aktivnosti koje će obogatiti kulturnu ponudu ovogodišnjeg ljeta. Manifestacija će se održavati tijekom

PROJEKTI

Učenje od najboljih – Otok Samsø primjer uspješne provedbe energetske tranzicije

/ Vrijeme čitanja: 3min
Predstavnici s otoka Cresa, Hvara i Korčule, zajedno s Pokretom Otoka, sudjelovali su na studijskom putovanju na otok Samsø u sklopu Projekta ISLET Predstavnici s Cresa, Hvara i Korčule zajedno s Pokretom Otoka sudjelovali su na studijskom putovanja na otoku Samsø od 8. do 10. travnja u sklopu projekta ISLET. Cilj ovog putovanja bio je

KORČULA: Općina Vela Luka energetski obnavlja zgradu Općine

/ Vrijeme čitanja: 1min
Općini Vela Luka odobrena su sredstva za energetsku obnovu zgrade Općine u centru mjesta. Općina Vela Luka ulazi u novu fazu svoje održivosti s odobrenim sredstvima za energetsku obnovu zgrade Općine u srcu mjesta. Prije godinu dana, Općina je podnijela prijavu za projekt za energetsku obnovu zgrade Općine, procijenjen na 389.084,02 eura. Sada, nakon dugotrajnih

KORČULA: Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Veloj Luci, bespovratnih 8,44 milijuna eura

/ Vrijeme čitanja: 2min
Ovog tjedna je u Veloj Luci na Korčuli održana svečanost potpisivanja ugovora za projekt rekonstrukcije, prenamjene i uređenja kompleksa specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos u funkciji lječilišnog i wellness turizma. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ravnateljica Specijalne bolnice Damira Bojić potpisale su ugovor vrijedan 8,44 milijuna €, a svečanosti potpisivanja nazočili su potpredsjednik Vlade RH i